Zapravo je jako lako istrenirati se da doslovno žudite za zdravom hranom

Foto: 123rf 

JAKO puno ljudi misli da je teško okrenuti se i početi sa zdravijom prehranom jer naš organizam jednostavno žudi za "zabranjenim voćem" - brzom hranom, slanim grickalicama, čokoladama i kolačima, mastima i bijelim kruhom, no zapravo - sve je stvar navike. Ali, kako se naviknuti? Kako sami sebe natjerati da nam nepce žudi za heljdom, zobi i prokulicama onako snažno kako nam ponekad žudi za hamburgerom, burekom i čokoladnom tortom. Mnogi čak idu i toliko daleko da kažu - ja za zdravu hranu jednostavno nisam stvoren, neka je jede onaj tko je voli, ali ja - ne! 

Ispostavilo se naravno da postoji način kako da svoje nepce i požudu doslovno okrenete prema zdravim namirnicama, i ako ćete poslušati savjet kojem smo pronašli na portalu Skinny Mom, shvatit ćete da postoji čak šest dobrih načina da konačno uvedete red u svoju prehranu. Ne na način da se tjerate na to, već da zaista naučite sebe žudjeti za zdravom hranom. 

1. Malim koracima smanjite šećere i sol 

Dokazano je da čak i mini promjenama možete jako puno utjecati na svoje navike pa probajte - smanjite količinu nezdrave hrane koje kupujete, počastite se ne svaki dan, već svaki drugi-treći dan, smanjite malo upotrebu šećera (manje slađa kava, čaj bez šećera...) i već ćete učiniti jako puno za promjenu o kojoj govorimo. 

2. Probajte namirnice koje ste tako dugo izbjegavali 

Najlakše je reći - to je fuj, ja to ne volim, a da sami sebi nikada niste dali pravu priliku da spoznate njihove okuse. Možda je heljda manje privlačna od carskog mesa s roštilja, ali dajte joj priliku, uz dobre začine i kombinacije nema razloga da je ne zavolite! 

3. Kombinirajte okuse s onima koje volite 

Da biste lakše zavoljeli namirnice koje vam baš nisu bili na top listi omiljenih, zašto ih ne biste spravljali u kombinaciji s okusima koje volite? Začini i začinsko bilje čine čuda s okusima, i samo bilje je naravno zdravo i ljekovito, a ne trebate ih koristiti samo kao začin namirnici na koju se privikavate. Umaci i preljev savršen su dodatak jelima, možete i u njih zastupiti zdrave namirnice kao što je jabučni ocat, zdrava ulja, grčki tip jogurta i takvim ukusnim dodatkom svoje zdravo jelo učiniti finijim i bliži onome na što se već navikli. Francuska salata - zdrava? Zašto ne? Izbacite majonezu i običan krumpir, ubacite slatki krumpir i grčki jogurt i dobili ste punu zdjelu zdravlja. 

4. Na mirise se isto tako trebate naviknuti 

Ako nešto baš nema pretjerano mirisnu aromu poput brokule ili prokulica, to stvarno ne znači da je i njihov okus tako intenzivan. I zato ignorirajte mirise te spomenute namirnice (kao uostalom sve vrste povrća) kuhajte vrlo kratko, najbolje na pari, tako da će se i ti mirisi zapravo puno kraće zadržavati u vašem društvu. 

>>>Uživajte u zdravim okusima jesenskih namirnica<<<

5.  Kuhajte atraktivna jela 

Što je oku atraktivnije - kobasica ili šaren tanjur pun povrća? I ne lažite da je ono prvo ljepše jer svi stručni dokazi idu u korist boja. zapravo - svi dokazi idu i u korist toga da će vam lijepo serviran tanjur pun boja prije otvoriti zdrav apetit, a jednom kada se naviknete na šarene i laganije obroke, vaš će se želudac također više veseliti baš takvom tanjuru. Dokazano. 

6. U početku s više mesa i kruha

Žudnja za određenom hranom slična je ovisnosti, a kako se svaka ovisnost može liječiti apstinencijom tako će i vaša promjena na zdravije navike u početku biti nešto teža, brže ćete osjećati glad nego kada biste smazali porciju ćevapa, ali znajte, s vremenom će sve doći na svoje te ćete, bez imalo pretjerivanja, zaista shvatiti da ste se dovoljno najeli i da je zdrav tanjur skroz dovoljan vašim potrebama. 

I ne zaboravite da zdrava hrana nisu samo sjemenke i povrće - nitko ne kaže da se treba odreći masti i ugljikohidrata, bitno je samo da češće birate bolje od onih lošijih namirnica. 

S ovim malim trikovima jamčimo da će prijelaz na zdraviju prehranu biti lakši nego što vam se ikada činilo. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.