Zašto je teško smršavjeti? Ove knjige nude odgovor

Foto: Press

Kako nam je ljeto pred vratima, tako sve više nas osjeća tjeskobu zbog viška kilograma. Nekima je uspjelo u proteklim mjesecima uz velik napor vježbanja i odricanja od hrane skinuti koji kilogram pa sad osjećaju ushit koji se može mjeriti onim kod osvajanja visoke planine. No, najčešće je ta idealna težina samo kratkotrajna fatamorgana i ubrzo se vratimo u nezadovoljavajuće stanje - i tako u krug.

Drugi nisu bili te sreće te na vagu staju očajni i bespomoćni. Postavili smo si pitanje: mora li to tako biti ili možda pristupamo problemu na pogrešan način? Pronašli smo nekoliko vrlo zanimljivih naslova koji prehranu sagledavaju iz neuobičajenih kutova te se više bave balansom između psihe i tijela i ulogom mišića u zdravlju nego standardnim dijetnim režimom. Ipak, uvijek treba imati na umu da živimo u vremenu prerađene hrane koja, konzumirate li je previše, neminovno dovodi do debljine, što god mi činili i kako se god osjećali. A sada, krenimo s preporukama.

Hrana i osjećaji - dr. Will Cole

Kada je riječ o prehrani i zdravlju, lako je zbuniti se i osjetiti se sasvim preplavljenima i shrvanima milijardom najrazličitijih i često suprotstavljenih informacija. Zbog tolikog mnoštva preporuka o tome što da jedemo, kada i kako, emocionalni se učinak prehrane na osobu često ostavlja po strani. Will Cole ilustrira načine na koje stres i osjećaj srama mogu pridonijeti upalama u crijevima te potkopati zdravlje u procesu koji on naziva upalom izazvanom osjećajem srama.

Zdravstveni problemi probavnog sustava mogu se pojaviti u obliku naglih promjena raspoloženja, tjeskobe i žudnje za određenim vrstama hrane, no mogu se očitovati i kao neka od mnogih vrsta autoimunih bolesti. Dobra vijest: moguće je iscijeliti vezu između fizičkog i psihičkog pomoću hranjivim tvarima bogatih namirnica te somatskih praksi koje podržavaju zdravlje želuca, crijeva i mozga. Dr. Cole pomoći će vam da ponovno razmislite o svom odnosu prema hrani i vlastitom tijelu vraćajući vas u dodir s onime što osjećate u svom želucu i crijevima, s tim praiskonskim oblikom tjelesne intuicije

Što jedeš? - Ana Smokrović

U ovoj izvanrednoj knjizi autorica istražuje kako stvaramo prehrambene navike, koju ulogu u tome imaju trendovi, mediji i društvene mreže, kako kultura nameće "idealno" tijelo i time utječe na naš odabir hrane, zašto industrijski uzgojena hrana ugrožava prirodu i naše zdravlje i još mnogo toga.

Ovo je također i knjiga nade koja nas podsjeća na važnost preispitivanja stavova, mišljenja i osjećaja kako bismo donosili što bolje odluke za sebe i društvo u cjelini te da sve što činimo ostavlja trag u svijetu. U vama će probuditi glad za sezonski i lokalno uzgojenom organskom hranom, a možda vas čak i potaknuti da se odvažite i na njezin uzgoj.

Crijeva sa šarmom - Giulia Enders

Knjiga koju već sada možemo smatrati modernim klasikom i jedan od najboljih (i najzabavnijih) vodiča za upoznavanje sa svojim crijevima. Do sada praćena imidžom “crne ovce” među organima, gotovo kao nešto čega se trebamo sramiti, naša se crijeva razotkrivaju kao nevjerojatno složen i prekrasan organ.  Tomu u prilog govore nepobitne znanstvene činjenice: dvije trećine našeg imunološkog sustava nalaze se u našim crijevima i, poslije mozga, crijeva imaju najkompleksniji i najveći živčani sustav.

Najrazličitije bolesti, od prekomjerne tjelesne težine, mnogih alergija pa sve do tjeskobe i depresije, povezane su s poremećenom ravnotežom crijevne flore i bolesnim crijevima. Ako o njima vodimo brigu i njegujemo ih, ona postaju osnova našeg zdravlja. Najnovija medicinska istraživanja, koja autorica iznosi s nevjerojatnom lakoćom, otkrivaju fascinantne podatke i potvrđuju da su upravo zdrava crijeva ključ za tjelesno i duševno zdravlje te dug i sretan život.

Zauvijek snažni - dr. Gabrielle Lyon

Vrlo zanimljiva knjiga koja izlazi krajem mjeseca te ju svakako trebate staviti na svoju listu za buduće čitanje. Nakon godina promatranja pacijenata koji su dolazili u njezinu ordinaciju, dr. Gabrielle Lyon uočila je obrazac. Iako su se njezini pacijenti borili s različitim medicinskim stanjima, svi su patili od istoga: njihov pravi problem nije bio višak tjelesne masnoće, već manjak mišićne mase.

Kada govorimo o mišićima, obično najprije pomislimo na tjelesnu snagu ili izgled, ali oni su mnogo više od toga. Kao najveći endokrini organ u tijelu, mišići zapravo određuju cjelokupnu putanju ljudskog zdravlja i starenja. Mnogi od problema s kojima su se suočavali pacijenti dr. Lyon zapravo su simptomi nedovoljno razvijenih ili nezdravih mišića. Štoviše, i mnoga nedavna istraživanja potvrđuju povezanost manjka mišićne mase sa smanjenim očekivanim životnim vijekom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.