Zbog ovih deset razloga svaki dan trebali biste započeti jutarnjom tjelovježbom

Foto: Shutterstock

TJELOVJEŽBA je dobar odabir u svako doba dana, ali mnogi se treneri slažu da je posebno dobro dan započeti jutarnjom tjelovježbom. Vježbanje odmah ujutro nudi brojne prednosti, a pomoći će vam da odmah na početku dana budete aktivni i osjećate se bolje u svojoj koži.

U slučaju da razmišljate o uvođenju vježbanja u svoju jutarnju rutinu, u nastavku izdvajamo deset razloga zašto je to dobra ideja.

Svježi zrak: Osim u kući, jutarnju vježbu možete obaviti i vani u obliku šetnje ili neke slične manje intenzivne vježbe. Vježbanje na otvorenom ujutro izložit će vas svježem zraku, što može revitalizirati vaše tijelo i um. Osim toga, manja je vjerojatnost da ćete se omesti tijekom jutarnje vježbe.

Povećanje energije: Tjelesna aktivnost potiče oslobađanje endorfina i drugih neurotransmitera koji potiču energiju. Započinjanje dana tjelovježbom može učiniti da se osjećate budnije i spremnije za obavljanje dnevnih zadataka.

Ubrzanje metabolizma: Jutarnja tjelovježba može ubrzati metabolizam, pomažući da sagorite više kalorija tijekom dana. Ovaj poticaj može pomoći u održavanju razine energije i zdrave težine, prenosi Health Shots.

Pomaže s mršavljenjem: Redovita jutarnja tjelovježba može pomoći da održite svoju težinu pod kontrolom. Potičući metabolizam i povećavajući dnevnu potrošnju energije, pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine i poboljšava opće zdravlje.

Poboljšava ciklus spavanja: Redovita jutarnja tjelovježba može pomoći u reguliranju obrazaca spavanja. Izloženost prirodnom svjetlu ujutro i tjelesna aktivnost doprinose uspostavljanju zdravog cirkadijalnog ritma, što dovodi do poboljšane kvalitete sna noću.

Poboljšava fokus: Bavljenje tjelesnom aktivnošću rano tijekom dana može poboljšati kognitivnu funkciju i koncentraciju. Jutarnje vježbanje čini vas produktivnijima i budnijima tijekom dana.

Podiže raspoloženje: Vježbanje potiče oslobađanje serotonina i endorfina, što može poboljšati raspoloženje. Započinjanje dana vježbanjem može postaviti pozitivan ton i pomoći da učinkovitije upravljate stresom.

Suzbijanje apetita: Kako prenosi Health Shots, pokazalo se da jutarnji treninzi pomažu regulirati apetit i smanjuju želju za hranom. Tjelovježba pozitivno utječe na hormone gladi, što dovodi do bolje kontrole apetita tijekom dana.

Kontroliranje glukoze u krvi: Vježbanje ujutro pomaže poboljšati osjetljivost na inzulin i kontrolu glukoze u krvi. Ovo je korisno za upravljanje razinama energije i smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2.

Upravljanje razinama krvnog tlaka: Dosljedna jutarnja tjelovježba može pridonijeti boljem zdravlju srca na mnogo načina. Može sniziti razinu krvnog tlaka, smanjiti proizvodnju hormona stresa i poboljšati razinu kolesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.