Foto: 123rf
ZDRAVIJI i ukusniji od originala.
Kad kažemo originalni čokoladni namaz mislimo naravno na Nutellu, ali ona, kao što znamo, baš i nije zdrava.
No, to ne znači da ne bismo smjeli uživati u finom čokoladnom namazu napravljenom samo od zdravih namirnica.
Od mnogo recepata koje možete pronaći na internetu, donosimo jedan od najjednostavnijih.
Za staklenku zdravog čoko namaza trebat će vam:
3 šalice (400 grama) sirovih ili blago prepečenih lješnjaka
100 grama tamne čokolade
1 žličica ekstrakta vanilije
pola žličice morske soli
Lješnjaci će se moći bolje samljeti ako su prepečeni pa ih rasprostrite po papiru za pečenje, odnosno limu, i pecite u pećnici 12-15 minuta na temperaturi od 175 stupnjeva.
Kad su pečeni, prebacite ih i umotajte u krpu te lagano trljajte kako biste skinuli većinu tanke opne koja omata lješnjake. Tako će se u blenderu još lakše pretvoriti u jednoličan maslac od lješnjaka.
Obično je potrebno od 8 do 10 minuta blendanja najvećom brzinom.
Kad smjesa postane ujednačena, dodajte joj prethodno rastopljenu čokoladu, ekstrakt vanilije i sol te još blendajte da se svi sastojci dobro sjedine.
Ako vam namaz ne bude dovoljno sladak, dodajte mu malo javorovog sirupa, ali ne pretjerujte da ga previše ne razrijedite te da vam ne postane presladak.
Kad je gotov, prebacite ga u čistu staklenku i uživajte. Namaz možete čuvati na sobnoj temperaturi, dva do tri tjedna.
Naravno, ako će izdržati toliko dugo.