Želite bolje zdravlje crijeva nakon 40.? Češće jedite ove namirnice, kaže liječnica

Foto: Unsplash

Promjena prehrane može značajno utjecati na zdravlje crijeva i probavu. Dakle, ako pojedinci koji su već navršili 40 godina žele poboljšati svoje zdravlje crijeva, stručnjaci predlažu češće konzumiranje voća i povrća koje je bogato antioksidansima, probioticima i vlaknima. Liječnica dr. Brynna Connor istaknula je nekoliko takvih namirnica koje su odlične za zdravu probavu i crijeva.

1. Jagode

Prepune vlakana, vitamina i antioksidansa, jagode podržavaju zdravlje probavnog sustava, pospješujući redovito pražnjenje crijeva i pomažući u prevenciji zatvora. Visok sadržaj vlakana također pomaže da se duže osjećamo siti i potencijalno pomaže u regulaciji tjelesne težine. Osim toga, jagode sadrže prebiotike koji podržavaju rast korisnih crijevnih bakterija.

"Jagode su voće prirodno bogato vlaknima, koji pomažu probavnom sustavu da apsorbira više hranjivih tvari, hrane dobre crijevne bakterije i sprječavaju zatvor. Sadržaj vlakana u jagodama također pomaže da se dulje osjećate sitima. Osim toga, odličan su izvor vitamina C i antioksidansa", kaže dr. Connor za SheFinds.

2. Borovnice

Borovnice su voće poznato po svom bogatom okusu i brojnim blagodatima za zdravlje. Pune su antioksidansa, vitamina i dijetalnih vlakana što ih čini odličnom namirnicom za dobru probavu.

"Borovnice sadrže spojeve zvane antocijanini, koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, osim što pomažu kod metabolizma, mršavljenja i upala", tvrdi liječnica.

3. Špinat

Špinat donosi mnoštvo prednosti za zdravlje crijeva i pospješivanje probave. Prepun je vlakana, vitamina i esencijalnih hranjivih tvari te podržava pravilnu probavu i pomaže u sprječavanju nadutosti. Njegov sadržaj vlakana pomaže u održavanju sitosti, što potencijalno doprinosi regulaciji tjelesne težine, navodi dr. Connor.

4. Cikla

Ljudi često zanemaruju ciklu, ali ova namirnica nudi niz zdravstvenih prednosti. Njezin bogat sadržaj vlakana pomaže kod probave te smanjuje nadutost i nelagodu. Osim toga, cikla je prepuna hranjivih tvari poput folata i mangana koji podržavaju zdravlje crijeva i poboljšavaju probavne procese. Prirodni antioksidansi u cikli također pomažu u borbi protiv upale u crijevima.

"Cikla je jedna od supernamirnica koja često proleti ispod radara. Uključivanje cikle u prehranu može značajno poboljšati zdravlje crijeva i pospješiti probavu. Ovo povrće ima mnogo protuupalnih prednosti zahvaljujući tome što je izvrstan izvor betalaina, pigmenta koji sadrži dušik i koji daje cikli njezinu prepoznatljivu boju, te bogatih prehrambenih nitrata", zaključila je liječnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.