Želite smanjiti rizik od srčanih bolesti? Izbjegavajte ove namirnice, kaže liječnik

Foto: Pexels

Riječ "mast" mnogima predstavlja nešto negativno. Međutim, neke masti, poput, primjerice, avokada i orašastih plodova, važan su dio naše prehrane. One nam mogu pružiti energiju, podržati funkciju stanica i pomoći u apsorpciji potrebnih hranjivih tvari. Ipak, važno je zapamtiti da nisu sve masti iste. Zdrave masti nude prednosti poput poboljšanja zdravlja srca i smanjenja upala, dok nezdrave masti mogu povećati rizik od srčanih bolesti i potaknuti debljanje.

Liječnik dr. Michael Lahey i dijetetičarka Veronica Rouse otkrili su koje vrste masti bismo trebali izbjegavati ako želimo podržati cjelokupno zdravlje i očuvati vitku liniju.

1. Prerađeno meso

Razne prerađene vrste mesa ne donose ništa dobro kada je riječ o gubitku masnoće i drugim zdravstvenim rizicima. Prerađeno meso, poput kobasica i slanine, bogato je mastima i također sadrži štetne sastojke poput konzervansa i aditiva.

"Kobasice, slanina i hrenovke su visoko zasićene mastima, a polovica pripremljenih kobasica sadrži konzervanse. Ne samo da narušavaju toleranciju glukoze, već i povećavaju upalu, što također povećava vjerojatnost od bolesti", upozorava dr. Lahey za SheFinds.

2. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje smatra se zdravom namirnicom među potrošačima, no važno je biti svjestan njegovog udjela masti. Koristi se za gotovo sve, od kuhanja do pečenja, ali visok sadržaj zasićenih masti može povisiti razinu kolesterola i potencijalno dovesti do inzulinske rezistencije.

Ova je vrsta ulja bogata kalorijama, stoga stručnjaci preporučuju umjerenu konzumaciju jer se dodatne kalorije mogu nakupiti s vremenom.

"Kokosovo ulje zapravo sadrži oko 90 posto zasićenih masti – čak i više nego maslac. Ova vrsta masti povisuje LDL kolesterol, što može povećati rizik od srčanih bolesti i inzulinske rezistencije. Kod žena starijih od 50 godina, koje su već u većem riziku od dijabetesa tipa 2, prekomjerna konzumacija zasićenih masti može dodatno utjecati na osjetljivost na inzulin i doprinijeti porastu razine šećera u krvi", navodi Rouse.

"Iako se kokosovo ulje može povremeno koristiti, važnije je usredotočiti se na masti zdrave za srce, poput maslinovog ulja ili ulja avokada, koje pomažu u boljoj kontroli razine šećera u krvi i općem zdravlju kardiovaskularnog sustava", zaključuje dijetetičarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.