Žena je oslijepila nakon što je napravila uobičajenu grešku s kontaktnim lećama

Foto: Instagram

Rachel Prochnow iz Teksasa oslijepila je na jedno oko nakon što je napravila veliku grešku s kontaktnim lećama. U to vrijeme bila je u 34. tjednu trudnoće i nije joj bilo jasno što je dovelo do toga.

Ni liječnici isprva nisu bili sigurni o čemu je riječ, a onda su ustanovili da je pogriješila kada se otuširala s kontaktnim lećama. Naime, parazit pronađen u vodi ušao joj je u oko i oštetio tkivo. Lagana iritacija u desnom oku brzo se pogoršala.

"Oduvijek sam pazila na svoje oči. Kontaktne leće nosila sam od dvanaeste godine. Uvijek sam ih navečer vadila, dobro sam ih čistila i redovito bacala, pazeći da sve bude sterilno. Nisam znala da me tuširanje ili plivanje mogu učiniti ranjivom na infekcije", izjavila je Prochnow.

Liječnici su joj dijagnosticirali stanje koje se naziva amebni keratitis. Zbog ozbiljnosti njezina stanja, porodila se induciranim porođajem u 37. tjednu trudnoće.

Amebni keratitis uzrokuje parazit Acanthamoeba, jednostanični organizam koji se nalazi u jezerima, oceanima, vodi iz slavine, tlu i zraku, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Procjenjuje se da ga svake godine dobije oko 1500 Amerikanaca, a otprilike 90 posto slučajeva javlja se kod ljudi koji nose kontaktne leće.

Ako paraziti uđu u rožnicu, mogu se razmnožavati i širiti uzrokujući bol u očima, crvenilo, zamagljen vid, osjetljivost na svjetlo i suzenje očiju. Na kraju, to može dovesti do sljepoće.

Prochnow se podvrgnula operaciji struganja rožnice, a potom joj je rožnica zamijenjena onom preminulog donora. Godinu dana nakon dijagnoze, njezin vid je daleko od savršenog, ali može se ispraviti naočalama.

Neki od savjeta za smanjenje vjerojatnosti dobivanja ove infekcije uključuju vađenje kontaktnih leća prije tuširanja te izbjegavanje plivanja s lećama u očima. Također, nikada ne koristite vodu iz slavine za čišćenje kontaktnih leća ili kutije za leće i ne nosite kontaktne leće dulje nego što je potrebno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.