Znanstvenica otkriva što je najgore što možete učiniti ako se probudite usred noći

Foto: Pexels

Uz užurbane živote koje vodimo, dobar san je ključan za oporavak. No, često je to lakše reći nego učiniti, osobito kada buljimo u ekrane veći dio dana. Mnogo je trikova koji pomažu ljudima da zaspu, ali stručnjaci kažu da postoji i nešto što definitivno ne bismo smjeli raditi ako se probudimo usred noći.

Možda zvuči kontraintuitivno, ali nećete ponovno zaspati ako se na to prisiljavate. Tjeskoba oko spavanja zapravo može dodatno pogoršati vaš ciklus spavanja.

Dr. Fiona Barwick s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford objasnila je za Self: "Razmišljanje o činjenici da ne spavate može probuditi vaš um i učiniti vas još tjeskobnijima. Bolji potez je prihvatiti svoju situaciju, ne opirati se budnosti i pronaći alternativni fokus."

Više stručnjaka za spavanje ponudilo je druge savjete koji mogu zvučati bizarno, ali zapravo mogu pomoći da ponovno zaspimo.

Stručnjak za spavanje, Luis F. Buenaver, tvrdi: "Važno je ne ostati u krevetu."

"To će vaš mozak i tijelo dovesti do toga da vaš krevet povežu s budnošću umjesto sa snom. Može biti teško napustiti topao, udoban krevet nakon buđenja usred noći, ali smatrajte to ulaganjem u bolji san - ako ne večeras, onda sutra i u budućnosti", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.