Znanstvenici: Povrće koje često jedemo moglo bi sniziti razinu šećera u krvi za 50%

Znanstvenici: Povrće koje često jedemo moglo bi sniziti razinu šećera u krvi za 50%
Foto: Unsplash

ZNANSTVENICI su otkrili da jedno uobičajeno povrće može sniziti razinu šećera u krvi za 50% pa vide njegovu potencijalnu upotrebu u liječenju pacijenata s dijabetesom.

Osobe s dijabetesom tipa 2 ne mogu proizvesti dovoljno inzulina iz svoje gušterače za regulaciju šećera u krvi, što znači da on može doseći opasno visoke razine. 

Međutim, nalazi predstavljeni na godišnjem sastanku The Endocrine Society u San Diegu 25. kolovoza otkrili su da luk može "snažno sniziti" visoku razinu šećera u krvi i ukupne razine kolesterola kada se daje uz antidijabetik metformin.

"Luk je jeftin i dostupan te se redovito koristi u prehrani. Ima potencijal za upotrebu u liječenju bolesnika s dijabetesom", rekao je vodeći autor studije Anthony Ojieh sa Sveučilišta Delta State u Abraki.

Independent prenosi da je teorija testirana na štakorima. Tri skupine štakora s medicinski izazvanim dijabetesom dobili su različite doze ekstrakta luka kako bi se vidjelo hoće li on pojačati učinak lijeka. Doze su bile 200 mg, 400 mg i 600 mg po kilogramu tjelesne težine. Lijek i luk dani su i štakorima bez dijabetesa, odnosno s normalnom razinom šećera u krvi.

Studija je otkrila da se kod onih štakora s dijabetesom, koji su dobili 400 mg i 600 mg po kilogramu tjelesne težine, razina šećera u krvi smanjila za 50, odnosno 35%. Ekstrakt luka također je smanjio ukupnu razinu kolesterola kod štakora s dijabetesom, pri čemu su doze od 400 mg i 600 mg imale najveće učinke.

Studija je također otkrila da je ekstrakt luka doveo do debljanja kod štakora bez dijabetesa, ali ne i kod štakora s dijabetesom.

"Luk nema puno kalorija. Međutim, čini se da povećava brzinu metabolizma, time i apetita, što dovodi do povećane konzumacije hrane. Moramo istražiti mehanizam kojim je luk doveo do smanjenja glukoze u krvi. Još nemamo objašnjenje", dodao je Ojieh.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.