Foto: 123rf
NA hladnom, na suhom, na sobnoj temperaturi - dva-tri-pet dana? Znate li kako se pravilno skladište namirnice, kako ih je najbolje očuvati i koliko vam dugo uopće mogu stajati? Svaka za sebe, naravno, jer upravo u tome i jest poanta - svaka namirnica zahtjeva svoja pravila.
Čisto da znate za sljedeći put kada krenete u tjednu nabavku svježeg voća i povrća.
Namirnice koje je najbolje pojesti u roku 2 dana
BANANE - čuvati na sobnoj temperaturi.
TREŠNJE - na hladnom.
GLJIVE - na hladnom.
JAGODE - na hladnom.
KUKURUZ - na hladnom.
BROKULA - na hladnom.
Namirnice koje je najbolje pojesti u roku 2 do 4 dana
AVOKADO - neka dozre na sobnoj, ali zrelog čuvajte na hladnom.
ANANAS - na sobnoj temperaturi.
GROŽĐE - na hladnom.
KRASTAVCI - na hladnom.
TIKVICE - na hladnom.
ZELENA SALATA - na hladnom.
PATLIDŽAN - na hladnom.
Namirnice koje je najbolje pojesti u roku 4 do 6 dana
PAPRIKE - na sobnoj temperaturi.
BOROVNICE - na hladnom.
KARFIOL - na hladnom.
RAJČICE - na sobnoj temperaturi.
ŠPINAT - na hladnom.
PERŠIN - na hladnom.
LUBENICA - na sobnoj temperaturi.
NARANČE - na hladnom.
PROKULICE - na hladnom.
GREJP - na sobnoj temperaturi.
BRESKVE - na hladnom.
LIMUN - na sobnoj temperaturi.
Namirnice koje mogu izdržati dulje od 7+ dana
JABUKE - 7 dana na sobnoj, a potom na hladnom.
CIKLA - na hladnom.
CELER - na hladnom.
KRUMPIR - na sobnoj temperaturi, ali u mračnom.
LUK - na sobnoj temperaturi, ali također u mračnom.
MRKVA - na hladnom.