Znate li što se događa našem tijelu kada se prestane seksati?

Foto: 123rf

NEKA  vam ovo bude znak da od večeras pokušate promijeniti tu naviku.

Da se razumijemo – svi znamo da je seks jedna vrlo pozitivna stvar za naše tijelo, naš duh, našu vezu, ali puno je parova koji su već odavno izgubili rutinu učestalog seksa i to u tolikoj mjeri da se doslovno više ne seksaju. Puno je i samaca, naravno koji baš kao i oni u paru s vremenom prestanu uopće razmišljati o seksu i vode život bez njega. Što god bili razlozi, znajte da bi to ipak trebali promijeniti, nekako, jer vaš život itekako trpi bez njega, a tijelo vam vrlo vjerojatno već daje jasne signale koliko mu nedostaje – seks.

Naime, tijelo odrasle osobe nakon podužeg perioda bez seksa počinja odašiljati loše signale u mozak te postaje depresivniji, a sa smanjenim libidom smanjuje se i volja za mnogim stvarima.

Dake, nedostatak seksa nije samo stvar uspaljenosti ili neuspaljenosti – stvar je puno dublja od toga.

1.  Podložniji ste bolestima

Mnogi su znanstvenici došli do otkrića – što s psihološkog što s medicinskog stajališta da redovan seks ima znatan utjecaj na podizanje imuniteta pa se tako u periodima pred zimu, s naglim promjenama vremena, čak savjetuje povećana količina seksa kako bi organizam bolje radi i bolje se štitio od virusa i bakterija.

2.  Podložniji ste većem stresu

Zapravo, i sam nedostatak seksa već je dovoljno stresan, jer vaš organizam nema prima redovno dovoljnu količinu „feel good“ hormona pa se sa svakodnevnim nedaćama nosite lošije, teže, s više pesimizma.


3.  Sve se teže uzbuđujete

Svatko tko je ikada prošaoneku fazu apstinencije zna da se s vremenom sve teže uopće natjerati na seks. Što se tiče žena, nedostatak seksa utjecat će na njihov libido, no u slučaju muškaraca čak je moguća pojava erektalne disfunkcije. U konačnici, pričamo o dijelovima tijela koji su prije svega mišići, a znamo što se događa s mišićima ako ih ne koristimo.

4.  Uzbuđenje nalazite u snovima

Od svih reakcija koje u nedostatku seksa pokazuje ljudsko tijelo jedna je okej – uzbuđenje koje vam nedostaje u pravom životu seli se u svijet snova kako bi organizam barem malo mogao uživati u sekusalnom uzbuđenju. No to bi ujedno trebao biti i jasan znak da u pravom životu nadomjestite ono što vam nedostaje.



5.  Udaljujete se od partnera

Dokazano je da seks drži vezu zdravom – djeca, obitelj, navika – to su potrebe koje mnoge parove drže zajedno, ali seks, je ako niste znali, ona posebna veza koja će svaki odnos držati čvrsto i zadovoljno. Zdrav seks nije zato važan samo za zdrav život, već i za zdrave odnose, posebno ako u njemu odgajate djecu.

6.  Pada vam samopouzdanje

Ovo je jedna od karakteristika koju mnogi možda ne bi rekli o sebi, ali istina je – možda je vaša žudnja vrlo slaba, ali s nedostatkom seksa mnogi ljudi gube i samopouzdanje koje je prilino važno ne samo u vezi u kojoj jeste, već vezi sa svim ostalim ljudima s kojima dolazite u kontakt.

7.  Muškarcima prijete bolesti prostate

Kada govorimo o bolestima i raku prostate najčešće mislimo na starije osobe kojima s godinama, ali i s nedostatkom seksa, opada funkcija njihovih reproduktivnih organa uslijed čega dolazi i do smanjenje zaštite prostate.

8.  A ženama njihovih organa

Već smo spomenuli mišiće, a vagina je jedna od njih. Smanjenom upotrebom mišića oslabljulje vaginalni zid te dolazi do njene disfukcije. Zato čak i ako nemate redovan seks ne znači da si ne možete pomoći barem redovnim izvođenjem Kegelovih vježbi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.