Adventski kalendar recepata: Mađarica, kraljica kolača koju radimo i ovih blagdana

Foto: Shutterstock

DAN 7. našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine, posvećujemo čokoladnom kolaču kojeg najviše volimo raditi za posebne prilike, pa tako i za Božić, a riječ je o svima omiljenoj mađarici.

Mađarica je kraljica kolača i tradicionalno se pravi u kontinentalnoj Hrvatskoj, a kombinacija mekanih kora, ukusnog, čokoladnog nadjeva i čokoladne glazure ovaj kolač čini jednostavno neodoljivim. Kolač je to koji se uvijek pojede prije svih ostalih, a iako bismo po imenu mogli zaključiti da dolazi iz Mađarske, zapravo uopće nema veze s ovom zemljom.

Mađarica nije iz Mađarske

Iako izgledom podsjeća na mađarske doboš tortu i žarbo kocke, mađarica nije mađarski kolač, već tradicionalni hrvatski kolač, a nije poznato ni kako je dobila ime baš mađarica. Budući da i doboš torta i žarbo kocke neodoljivo podsjećaju na mađaricu, pretpostavlja se da je mađarica dobila naziv po uzoru na ta dva kolača. 

Mađarica je izgledom sličnija žarbo kockama jer se slično režu, a prema okusu najviše "vuče" doboš torti, koja u svojoj kremi ima čokoladu. Iako je jedan od mnogima najdražih kolača, nije toliko jednostavna za napraviti, posebno ako se radi s domaćim korama. Za njezinu pripremu trebat će vam i vremena i vještine, a u nastavku donosimo par savjeta kako da vam uvijek ispadne odlično.

Savjeti za najbolju mađaricu

Bilo da radite mađaricu s pet, šest, sedam ili 10 kora, prvi korak je, naravno, ispeći kore. Ako radite domaće kore, postoji jedan odličan trik koji će vam olakšati njihovu pripremu, a to je da lim za pečenje prvo dobro zagrijete u pećnici, a zatim ga izvadite i na obrnutoj strani lima razvaljate kore i stavite ih peći otprilike 5 do 7 minuta.

Kada napravite kore, idući korak je krema, za koju ćete prvo morati pomiješati brašno, kakao, šećer i malo mlijeka, a važno je da dobro miješate kako ne bi ostale grudice. Te ćete sastojke zatim dodati u zavrelo mlijeko i maslac, a na kraju ćete dodati i tamnu čokoladu i sve skupa dobro promiješati.

Kore nadjenite dok je krema još topla, a idealno je da mađaricu ohladite preko noći, jer ćete ju u protivnom vrlo teško narezati. Kako bi vam slojevi bili što ravnomjerniji, kolač prije hlađenja opteretite knjigom ili nekim drugim težim predmetom, a idući ju dan prelijte čokoladnom glazurom. 

U nastavku vam donosimo odličan recept za mađaricu sa sedam kora koja će se garantirano prva pojesti ako ju poslužite na blagdanskom stolu. Ako, pak, nemate previše vremena, možete napraviti i lažnu mađaricu - jednako je ukusna i za nju vam treba samo 20 minuta.

Mađarica sa 7 kora

Lažna mađarica

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.