Adventski kalendar recepata: Speculaas keksi peku se za Svetog Nikolu, imamo i recept

Foto: Shutterstock

DANAS je dan 6. našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine. Budući da je danas blagdan Svetog Nikole, na današnji se dan tradicionalno peku Speculaas keksići, posebno u Nizozemskoj i Belgiji, odakle i potječu.

Keksi iz Nizozemske i Belgije

Speculaas su začinjeni keksi od prhkog tijesta, a uglavnom se prave u Nizozemskoj i Belgiji, kao i u Njemačkoj, Luksemburgu i Francuskoj uoči Božića. Popularni su i kod nas, kao i u drugim krajevima svijeta, poput SAD-a, Australije i Novog Zelanda, gdje su poznati i kao Biscoff keksići, no zbog slika koje se na njima nalaze najviše ih vežemo za Nizozemsku.

Naime, keksići se ukrašavaju pomoću drvenih pečata s utisnutim slikama i to su najčešće slike vjetrenjača, po kojima je Nizozemska poznata. Najpopularnija Speculaas slika je ipak ona svetog Nikole, jer se ovi keksi tradicionalno peku 5. ili 6. prosinca, za blagdan Svetog Nikole u Nizozemskoj i Belgiji.

Tamo je tradicija da djeca svoju obuću napune sijenom namijenjenom za konja svetog Nikole. Te cipele djeca stavljaju uz dimnjak, a u njima će ih dočekati pokloni, među kojima su i nezaobilazni Speculaas keksići.

Podsjećaju nas na blagdane

Speculaas keksi prave se od klasičnih sastojaka za kekse, poput brašna, maslaca, šećera i praška za pecivo, no posebnu notu daju im začini, zbog kojih nas ovi keksići svojim mirisom uvijek asociraju na blagdane. Najčešće se koriste muškatni oraščić, đumbir, bijeli papar, cimet i kardamom koji se pomiješaju i dodaju u tijesto te mu daju taj poseban okus.

Kako bi keksići što bolje ispali, važno je prvo pomiješati šećer, maslac i začine, a u drugoj zdjeli pomiješati brašno i prašak za pecivo. Tek se onda sve to zajedno pomiješa, a tijesto bi se preko noći trebalo ostaviti na hladnom mjestu da se začini prožmu.

Hrvatska verzija omiljenih Speculaas keksa su paprenjaci, pa ako ih danas poželite napraviti, u nastavku vam donosimo odličan recept. Možete ih oblikovati na različite načine i uspjet će vam iz prve.

Paprenjaci

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.