HRVOJE KROFLIN, chef restorana ManO2, već je treću godinu zaredom jedan od novih kandidata u izboru The Best Chef Awards. Prestižna dodjela nagrada održat će se u srijedu, 6. studenoga u Dubaiju, a ove se godine odvija 8. po redu dodjela nagrada, koja će ujedno biti i najveća do sada - u Dubaiju će se okupiti 548 chefova koji dolaze iz 61 zemlje.
O The Best Chefu
The Best Chef je internacionalni projekt kojem je misija okupiti ljubitelje hrane iz cijelog svijeta i stvoriti zajednicu svih onih kojima je hrana strast - platformu koja im je referentna točka. Smatraju se mjestom za razmjenu znanja i iskustva, razgovor o aktualnim temama te debate o univerzalnim temama iz svijeta fine dininga.
Predstavljanjem najboljih od najboljih tijekom godišnje dodjele nagrada (Top100 chefova i dobitnika posebnih nagrada), The Best Chef želi slaviti ljude koje su iskustvo, strast i odlučnost doveli do uspjeha. Na ovaj način The Best Chef želi inspirirati mlađe generacije kuhara i pokazati im što je važno, ističu.
Projekt su na noge postavili poljska neuroznanstvenica Joanna Slusarczyk i talijanski ugostitelj Cristian Gadau 2015. godine. Dvije godine kasnije, 2017., predstavili su The Best Chef Awards: rang-liste chefova. Dodjele su do sada održavane u Varšavi, Milanu, Amsterdamu, Madridu, Barceloni i u Meksiku, a ove se godine održavaju u Dubaiju.
Kako se odvija glasanje
Prvo se napravi uži izbor od 100 novih kandidata. Odabire ih skupina od 180 profesionalaca koja uključuje novinare o hrani, kritičare, blogere, fotografe i druge značajne osobe sa širokim znanjem o visokoj kuhinji, uz ravnotežu spolova. Svi su oni stručnjaci u industriji, a njihov izbor za svako od "svježih lica" dolazi s objašnjenjem zašto ih preporučuju.
Otprilike 25 posto profesionalnih birača mijenja se svake godine. Nacionalnost glasača predstavlja globalnu restoransku scenu u tom trenutku što je moguće pravednije i uključuje sve kontinente (Azija, Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Afrika, Europa i Australija).
>> 17 najutjecajnijih hrvatskih chefova za 2024.
U 2023. godini svaki profesionalni birač glasao je za 5 novih kandidata. Svi kandidati moraju aktivno raditi u gastronomiji. Kandidati moraju tehnički i etički demonstrirati "phisique du role" i moraju predstavljati najbolje od svijeta bez kulturološke, etničke ili druge forme diskriminacije.
Postupak glasanja, kao i svi glasovi, strogo su povjerljivi. Glasanje se provodi putem sigurne online ankete. Uži izbor svih 100 novih nominiranih kuhara objavljuje se na društvenim mrežama i web stranici The Best Chef svake godine između ožujka i travnja.
Drugi zadatak je rangiranje konačnih Top100 iz užeg izbora od 200 (Top100 iz prethodne godine plus 100 novih kandidata). Ova ljestvica stvorena je glasovima 180 profesionalaca, kao i trenutnom ljestvicom Top100 kuhara i 100 kandidata.
Glasanje se odvija preko osigurane online ankete gdje se svakom članu šalje jedinstvena poveznica s jednostavnim procesom glasanja. Svaka osoba može glasati za 10 kuhara, birajući s padajuće liste, a bodovni sustav je 10 - 100.