Prhki kolaćići koje su bake nekoć radile, imamo starinski recept

Foto: Antonia Jagodić

UZ makovnjače i orahnjače koje su ovih dana "krenule", nismo mogli, a da se ne prisjetimo nekih starinskih recepata koje volimo desetljećima. Jedan takav, nama omiljen, recept je za punjene prhke kolačiće, koje je sigurno radilo puno baka, i to upravo na ovaj način. 

Od milja ih se naziva "oraščići", a bogatiji su od običnih, suhih kolačića jer se polovice kolačića spajaju i pune kremom od jaja i šećera (po želji se može dodati i čokolada). Sastojci su najjednostavniji što mogu biti, a za kolačiće vam treba svega 20 minuta. 

Mogu dugo stajati, a što dulje stoje - to su finiji. 

Potrebni sastojci 

Za tijesto će vam trebati: 

  • brašno
  • mljeveni orasi
  • šećer
  • maslac
  • kakao

Za kremu pripremite: 

  • jaja
  • šećer
  • maslac
  • čokoladu po želji

Kako se pripremaju 

Od svih sastojaka zamijesite tijesto pa ga stavite na pola sata u hladnjak. Pripremite kalupe za kolačiće - namastite ih i pospite brašnom pa ih punite tijestom do vrha i slažite u lim za pečenje. Kratko ih pecite, a kada se ispeku, lako će izlaziti iz kalupa. 

Za kremu umutite šećer i jaja pa ih kuhajte na pari. Pred kraj možete dodati čokoladu pa kuhajte i miješajte dok se ne istopi. Izmiksajte maslac pa ga dodajte ohlađenoj kremi. Na kraju kremom premažite kolačiće i spajajte ih - pola kolačića premažite, s drugom polovicom ih poklapajte kako bi sličili na oraščiće. 

Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.