UZ makovnjače i orahnjače koje su ovih dana "krenule", nismo mogli, a da se ne prisjetimo nekih starinskih recepata koje volimo desetljećima. Jedan takav, nama omiljen, recept je za punjene prhke kolačiće, koje je sigurno radilo puno baka, i to upravo na ovaj način.
Od milja ih se naziva "oraščići", a bogatiji su od običnih, suhih kolačića jer se polovice kolačića spajaju i pune kremom od jaja i šećera (po želji se može dodati i čokolada). Sastojci su najjednostavniji što mogu biti, a za kolačiće vam treba svega 20 minuta.
Mogu dugo stajati, a što dulje stoje - to su finiji.
Potrebni sastojci
Za tijesto će vam trebati:
- brašno
- mljeveni orasi
- šećer
- maslac
- kakao
Za kremu pripremite:
- jaja
- šećer
- maslac
- čokoladu po želji
Kako se pripremaju
Od svih sastojaka zamijesite tijesto pa ga stavite na pola sata u hladnjak. Pripremite kalupe za kolačiće - namastite ih i pospite brašnom pa ih punite tijestom do vrha i slažite u lim za pečenje. Kratko ih pecite, a kada se ispeku, lako će izlaziti iz kalupa.
Za kremu umutite šećer i jaja pa ih kuhajte na pari. Pred kraj možete dodati čokoladu pa kuhajte i miješajte dok se ne istopi. Izmiksajte maslac pa ga dodajte ohlađenoj kremi. Na kraju kremom premažite kolačiće i spajajte ih - pola kolačića premažite, s drugom polovicom ih poklapajte kako bi sličili na oraščiće.
Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.