U mediteranskim zemljama tradicionalni su poklon, ali treba paziti na jednu stvar

Foto: Shutterstock

STIGLO je vrijeme agruma, a obilje mandarina i limuna možemo vidjeti na svakom koraku, od dućana do štandova i tržnica. Ovo mediteransko voće izuzetno je zdravo i puno vitamina, pa ih je dobro jesti i preventivno, u sezoni viroza i gripa. Ovaj put odlučili smo vas podsjetiti na korice agruma koje su itekako iskoristive, a na njih često zaboravimo. 

Osim što ih neki imaju naviku staviti na radijator kako bi neko vrijeme mirisale u prostoru, od njih se vrlo lako mogu pripremiti i slatkiši. Radi se o kandiranim koricama koje su, inače, pravi mediteranski specijalitet. Ipak, kada ih koristite, bilo za kandirane korice ili sirove korice za kolače - uvijek provjerite porijeklo voćki, te koristite ono nešpricano, bez štetnih pesticida. 

Možete iskoristiti korice bilo kojeg citrusa i napraviti od njih ušećerene grickalice, a čuvati se mogu i nekoliko mjeseci. Jesen je pravo vrijeme za pripremu ove poslastice, a možete ju iskoristiti i kao jestivi, blagdanski poklon. 

@tiny_waste #candiedcitrus #homemadegifts #foodwaste ♬ Ballet song like "Waltz of flowers" _ 5 minutes(965273) - yulu-ism project

Potrebni sastojci 

  • neprskane mandarine, limuni ili naranče
  • šećer
  • voda
  • vanilin šećer

Kako se priprema

Operite voće pa komade prerežite po dužini na četiri dijela. Izdubite meso i izrežite korice na prutiće. Prutiće stavite u lončić, tako da ih voda prekrije. Kuhajte dok ne provre pa prolijte vodu. Ponovite postupak dva puta kako bi se uklonila gorčina. 

Prutiće zatim izvažite i dodajte jednaku količinu vode i šećera. Kuhajte na laganoj vatri dok voda ne ispari. Izvadite ih i položite na papir za pečenje. Ostavite ih tako preko noći pa ih ujutro uvaljajte u šećer. 

Cijeli recept s detaljnijim uputama nalazi se ovdje

Kako ih čuvati

Važno je da korice temeljito osušite nakon kandiranja, a isto napravite i nakon što ste ih uvaljali u šećer. Pohranite ih u hermetički zatvorenu staklenku ili plastičnu posudu. Idealno je da ih držite u slojevima, odvojenim papirom za pečenje kako se ne bi lijepile jedna za drugu. 

Čuvajte ih na suhom, hladnom i tamnom mjestu, poput smočnice ili kuhinjskog ormarića. Ako ih planirate čuvati duže od nekoliko mjeseci, možete ih staviti u hladnjak ili čak zamrzivač. U hladnjaku će trajati nekoliko mjeseci, a u zamrzivaču čak i do godine dana. Prije konzumacije samo ih izvadite i ostavite nekoliko minuta da se opuste na sobnoj temperaturi.

Ako ih zamrzavate, zamrznite male porcije kako biste mogli odmrznuti samo onoliko koliko vam treba. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.