STIGLO je vrijeme agruma, a obilje mandarina i limuna možemo vidjeti na svakom koraku, od dućana do štandova i tržnica. Ovo mediteransko voće izuzetno je zdravo i puno vitamina, pa ih je dobro jesti i preventivno, u sezoni viroza i gripa. Ovaj put odlučili smo vas podsjetiti na korice agruma koje su itekako iskoristive, a na njih često zaboravimo.
Osim što ih neki imaju naviku staviti na radijator kako bi neko vrijeme mirisale u prostoru, od njih se vrlo lako mogu pripremiti i slatkiši. Radi se o kandiranim koricama koje su, inače, pravi mediteranski specijalitet. Ipak, kada ih koristite, bilo za kandirane korice ili sirove korice za kolače - uvijek provjerite porijeklo voćki, te koristite ono nešpricano, bez štetnih pesticida.
Možete iskoristiti korice bilo kojeg citrusa i napraviti od njih ušećerene grickalice, a čuvati se mogu i nekoliko mjeseci. Jesen je pravo vrijeme za pripremu ove poslastice, a možete ju iskoristiti i kao jestivi, blagdanski poklon.
@tiny_waste #candiedcitrus #homemadegifts #foodwaste ♬ Ballet song like "Waltz of flowers" _ 5 minutes(965273) - yulu-ism project
Potrebni sastojci
- neprskane mandarine, limuni ili naranče
- šećer
- voda
- vanilin šećer
Kako se priprema
Operite voće pa komade prerežite po dužini na četiri dijela. Izdubite meso i izrežite korice na prutiće. Prutiće stavite u lončić, tako da ih voda prekrije. Kuhajte dok ne provre pa prolijte vodu. Ponovite postupak dva puta kako bi se uklonila gorčina.
Prutiće zatim izvažite i dodajte jednaku količinu vode i šećera. Kuhajte na laganoj vatri dok voda ne ispari. Izvadite ih i položite na papir za pečenje. Ostavite ih tako preko noći pa ih ujutro uvaljajte u šećer.
Cijeli recept s detaljnijim uputama nalazi se ovdje.
Kako ih čuvati
Važno je da korice temeljito osušite nakon kandiranja, a isto napravite i nakon što ste ih uvaljali u šećer. Pohranite ih u hermetički zatvorenu staklenku ili plastičnu posudu. Idealno je da ih držite u slojevima, odvojenim papirom za pečenje kako se ne bi lijepile jedna za drugu.
Čuvajte ih na suhom, hladnom i tamnom mjestu, poput smočnice ili kuhinjskog ormarića. Ako ih planirate čuvati duže od nekoliko mjeseci, možete ih staviti u hladnjak ili čak zamrzivač. U hladnjaku će trajati nekoliko mjeseci, a u zamrzivaču čak i do godine dana. Prije konzumacije samo ih izvadite i ostavite nekoliko minuta da se opuste na sobnoj temperaturi.
Ako ih zamrzavate, zamrznite male porcije kako biste mogli odmrznuti samo onoliko koliko vam treba.