Hot cross buns - povijest, recept i savjeti za pripremu popularnih slatkih peciva

Foto: Shutterstock

GOTOVO svi poznati nam narodi, kulture i vjere uključuju kruh kao važan dio svojih vjerskih i svjetovnih obreda. Kruh je ne samo jednostavna namirnica koja zadovoljava osnovne prehrambene potrebe već ima i duboko kulturno i simboličko značenje. U mnogim kulturama kruh se smatra svetom hranom, a njegova priprema i podjela je povezana s raznim ritualima, obredima i tradicijama. 

Hot cross buns

Hot cross buns (vruća peciva s križem) engleski je naziv za začinjena slatka peciva koja se obično pripremaju sa suhim voćem, označena su križem na vrhu i tradicionalno se jedu na Veliki petak u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i brojnim drugim zemljama, poput SAD-a, Australije, Novog Zelanda i Južne Afrike.

Samo pecivo označava dolazak kraja razdoblja korizme, križ na vrhu simbolizira Isusovo raspeće, dok se začini koje sadrži povezuju s balzamiranjem Isusa nakon njegove smrti te obično uključuju i narančinu koricu koja odražava gorčinu njegovih patnji na križu.

>> Recept za hot cross buns

Pretkršćanske tradicije

Ova su peciva sinonim za uskrsno slavlje otkad su se pojavila u Engleskoj u 12. stoljeću. No, zanimljivo je da svoje korijene vuku iz pretkršćanskih tradicija. Stari Egipćani su pripremali male okrugle kruhove ukrašene s križevima na vrhu kako bi slavili svoje bogove.

Kasnije su Grci i Rimljani nudili slična zaslađena peciva u čast Eje, božice jutra, a slični se rituali povezuju i sa slavljenjem germanske božice Eostre, koja je vrlo vjerojatno dala ime Uskrsu. Križ je predstavljao ponovno rođenje svijeta nakon zime i četiri mjesečeve četvrti, kao i četiri godišnja doba te kotač godine, ovisno o prigodi.

Engleski folklor i praznovjerja

Engleski folklor uključuje mnoga praznovjerja vezana uz ova uskrsna peciva. U srednjem vijeku domaći su pekari svoje kruhove prije pečenja obilježavali križevima jer su vjerovali da će križ osigurati uspješno pečenje i otjerati zle duhove koji sprječavaju dizanje tijesta. Ovo praznovjerje postupno je izblijedjelo, a križ se zadržao samo na uskrsnim pecivima.

Kasnije se pojavilo vjerovanje kako se peciva ispečena i poslužena na Veliki petak neće pokvariti niti upljesniviti tijekom cijele godine. Peciva su bila obješena sa stropa poput kobasica, a vjerovalo se da će štititi od zlih duhova i bolesti sve do sljedećeg Velikog petka, kada bi se zamijenila novima.

U slučaju bolesti, komad kruha se mogao skinuti s konca i samljeti u prah koji bi se miješao s vodom i koristio kao lijek. Također se vjerovalo da će vas ova peciva štititi od brodoloma ako ih ponesete sa sobom na putovanje.

@food_by_thetockablog lets make delicious hot cross buns for Easter #Mzansifoodie #hotcrossbuns #easter2022 #easter2022countdown ♬ GO CRAZY IM SPRUNG MASH UP BY ICEE RED - Icee Red
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.