Je li potrebno prati meso prije termičke obrade i što je to unakrsna kontaminacija

Foto: Unsplash

PRANJE oduvijek povezujemo s čistoćom. Peremo svoju odjeću, posteljinu, posuđe, pa čak i automobile, no vrijedi li ista logika za namirnice kao što su meso, perad i jaja? Mnogi vjeruju kako je pranje pilećeg mesa dobra ideja koja ovu namirnicu čini čišćom i sigurnijom za jelo. No je li to stvarno tako?

Unakrsna kontaminacija

Mnogi potrošači peru ili ispiru meso ili perad prije kuhanja. Pranje mesa ili peradi različitim ljudima može značiti različite stvari. Neki ih ispiru pod tekućom vodom, drugi ih namaču u posudama, a neki za namakanje koriste slanu vodu, ocat ili limunov sok kako bi pokušali što bolje "očistiti" meso.

Međutim, pranje sirove peradi i ostalih vrsta mesa prije kuhanja nije preporučljivo. Pranjem se bakterije koje se nalaze na sirovom mesu mogu proširiti na drugu hranu, posuđe i kuhinjske površine. To nazivamo unakrsnom kontaminacijom.

Dok je pranje mesa i peradi radi uklanjanja prljavštine, sluzi, masnoće ili krvi moglo biti prikladno u prošlosti kada su mnogi sami klali i pripremali hranu, suvremena shvaćanja o sigurnosti hrane to ne zahtijevaju. Prilikom pranja bakterije prskanjem lako mogu završiti na različitim površinama vaše kuhinje.

Neuspjeh čišćenja i dezinfekcije ovih kontaminiranih područja može dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Obrada namirnica na odgovarajućoj temperaturi (bez obzira radi li se o kuhanju, prženju, pečenju ili pirjanju) ubija klice na mesu i peradi, stoga je pranje ovih proizvoda rizično i nije nužno za sigurnost.

Pranje ruku

Pranje ruku nakon rukovanja sirovim mesom ili peradi te ambalažom u koju su bili upakirani je nužno jer sve što dotaknete nakon toga može biti kontaminirano. Drugim riječima, mogli biste se razboljeti ako uzmete komad voća i pojedete ga nakon što ste rukovali sirovim mesom ili peradi, a prije toga niste pravilno oprali ruke.

Ruke treba oprati vodom i sapunom 20 sekundi prije i nakon rukovanja hranom, prije jela te poslije korištenja kupaonice, mijenjanja pelena, njege bolesne osobe, ispuhivanja nosa, kihanja, kašljanja i diranja kućnih ljubimaca. Također biste trebali oprati ruke nakon dodirivanja često korištenih površina kao što su kvake i ručke, prekidači za svjetlo, telefoni i tipkovnice.

Nažalost, prema promatračkim studijama ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA), sudionici istraživanja nisu oprali ruke u 75% slučajeva kada je to bilo potrebno, a kada su prali ruke, u 99% slučajeva nisu slijedili preporučene korake za pranje ruku. Najčešće pogreške uključuju izbjegavanje ribanja ruku 20 sekundi te preskakanje močenja ruku vodom prije nanošenja sapuna.

Dobre higijenske navike

Zaključno, stručnjaci za sigurnost hrane ne preporučuju pranje mesa i peradi prije kuhanja jer ta praksa znatno povećava rizik od unakrsne kontaminacije. Umjesto toga, bitno je sigurno rukovati sirovim mesom i peradi i temeljito ih termički obraditi kako biste ubili sve štetne bakterije.

Ispravno rukovanje i skladištenje hrane, zajedno s redovitim i temeljitim pranjem ruku, kao i dezinfekcijom kuhinjskih površina i alata, mogu spriječiti pojavu bolesti koje se prenose hranom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.