SENDVIČI slove za brzu hranu, no mogu biti i puno više od toga - konkretno i bogato jelo. Jedan takav sendvič je američki klasik iz Philadelphije, Philly Cheesesteak sendvič. Glavnu ulogu igra tanko rezano, pečeno juneće meso, pirjani luk i otopljeni sir.
Osmislili ga ulični prodavači hot dogova
Prema pričama, nastao je 1930-ih godina, i to sasvim slučajno. Legenda kaže da su ga osmislili Pat i Harry Olivieri, vlasnici malog kioska s hot dogovima u južnoj Philadelphiji. Jednog dana Pat je poželio promjenu, pa je odlučio pržiti tanko narezane odreske i dodati ih u pecivo. Odresci su ionako bili jedno od popularnijih jela, pa je pretpostavio da će se odlično uklopiti u već poznata peciva.
Kad je obližnji taksist osjetio miris, zatražio je jedan takav sendvič umjesto uobičajenog hot doga. Nakon što ga je probao u oduševljenju je rekao braći kako bi trebali prodavati samo takve sendviče. Tako je rođen originalni Philly Steak, kojemu je sir dodan tek kasnije, pretpostavlja se 1950-ih, kad je topljeni sir postao popularan.
Kasnije mu je popularnost rasla diljem SAD-a, a danas ga se može pronaći u restoranima u različitim verzijama. Ipak, Philadelphia se i dalje smatra njegovim "rodnim mjestom", pa su tako danas specifične lokalne varijante i dalje turistička atrakcija. Neki od najpoznatijih lokala koji ga nude su Pat's King of Steaks i Geno's Steaks, koji se nalaze jedan nasuprot drugog u južnoj Philadelphiji. Poznato je i da su ovi restorani dugogodišnji rivali oko toga tko priprema bolji cheesesteak.
@cookiesncreameats An authentic philly cheesesteak in NYC 📍Olde Cheesesteaks & Brew #cheesesteak #fries #phillycheesesteak #onions #wings #food #nycfoodie #cheese #onionrings ♬ original sound - CookiesNCreamEats
Procesuirani sir dao sendviču "ono nešto"
Tijekom godina razvijale su se i različite verzije ovog sendviča, a danas se mogu naručiti oni s različitim vrstama sira, poput Cheez Whiz topljenog sira u stilu sira za nachos, te s dodacima poput paprika, gljiva ili različitih začina. Postoje i opcije "wit" (s lukom) i "wit-out" (bez luka).
Inače, Cheez Whiz je procesuirani, kremasti sir koji je uveden 1952. godine, a ubrzo je postao najpopularniji izbor za ovaj sendvič. Iako Cheez Whiz ima pomalo kontroverznu reputaciju među ljubiteljima prirodnog sira, u kontekstu Philly Cheese Steaka stekao je gotovo kultni status koji mu daje specifičan okus i kremastu teksturu koja se savršeno slaže s mesom i pecivom.
Kako ga pripremiti kod kuće
Pripremite sljedeće sastojke:
- narezani juneći ramstek
- zelene paprike
- luk
- šampinjoni
- Provolone sir
- maslinovo ulje
- hot dog peciva
- maslac
- češnjak
- majoneza
- mladi luk za dekoraciju
Pripremite povrće, pa peciva premažite maslacem i protisnutim češnjakom, nakon čega ih prepecite. Pržite povrće, pa ispecite meso u istoj tavi. U tavi odvojite meso i povrće na 6 jednakih dijelova i na svaki stavite po dvije kriške sira.
Sendviče premažite majonezom, pa ih punite porcijom mesa, povrća i topljenog sira. Pospite s malo mladog luka i poslužite dok je toplo. Cijeli recept s točnim mjerama i koracima pripreme pronađite ovdje.