Jelo sa slike obilježilo je brojna djetinjstva, kako ga vi zovete?

Foto: Lidija Vulić-Ćurić

TAČKE, tačkrle, taške, tačkrli... Razni su nazivi, a svi označavaju istu stvar - tradicionalno slavonsko jelo koje je obilježilo mnoga djetinjstva. Riječ je o "torbicama" (njem. die Tasche) od tijesta, punjenima ukusnim pekmezom od šljiva i posutima krušnim mrvicama i osvježavajućim vrhnjem.

Neki ih pune pekmezom, neki makom, a neki orasima, neki tijesto prave od krumpira, a neki ne, no kakvo god bilo, ovo je jelo obavezno u mnogim kućanstvima diljem Hrvatske, posebno u Slavoniji. Na njega nas je podsjetila naša čitateljica Lidija Vulić-Ćurić, koja je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila fotografiju, a svi su je u komentarima tražili recept.

Potrebni sastojci

"Fantastično!", "Obožavam ih! Podsjećaju me na pokojnu baku koja mi ih je pravila. Vaše savršeno izgledaju", pišu joj u komentarima, a od sastojaka će vam za njih biti potrebno:

  • glatko brašno
  • oštro brašno
  • voda
  • jaje
  • ulje
  • sol
  • džem od šljiva
  • krušne mrvice
  • slatko vrhnje

Kako ih napraviti

Sastojke za tijesto pomiješajte i umijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji pola sata. Tijesto razvaljajte na tanko, na polovinu tijesta stavite džem i preklopite drugom polovinom. 

Potisnite rubove tijesta pa izrežite tačkrle. Tačkrle kuhajte u posoljenoj vodi oko 12 minuta. Kuhane tačkrle stavite na popržene krušne mrvice i poslužite s vrhnjem u koje ste dodali malo šećera.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.