Mještanka s Krka pokazala kako se nekoć pravio tradicionalni, siromašni kolač

Foto: Slatka kuharica

U NOVOJ epizodi Slatke kuharice, Petra Jelenić posjetila je otok Krk gdje se upoznala s pripremom tradicionalnog baščanskog hamenturnjaka. 

Radi se o povijesnoj slastici nastaloj u vremenu kada je održivost u kulinarstvu bila jako važna. Petru je na Krku dočekala Branka Polonijo koju nazivaju "čuvaricom lokalne baštine", a naučila ju je pripremi hamenturnjaka. Branka je odmah objasnila i značenje njegova imena - hamentur je, zapravo, kukuruz. Kako nekoć pšenice nije bilo, moglo se raditi jedino s kukuruzom. 

Proces je trajao dva dana - od namakanja suhih smokava i grožđica u prošeku do pripreme smjese od kukuruznog griza i maslinovog ulja. 

Recept za baščanski hamenturnjak 

Branka je koristila sljedeće sastojke: 

  • kukuruzni griz
  • voda po potrebi
  • glatko brašno
  • kvasac
  • mlijeko
  • šećer
  • sol
  • jaja
  • maslinovo ulje
  • vanilin šećer
  • limun
  • grožđice od crnog grožđa
  • suhe smokve
  • prošek ili vino za natapanje grožđica
  • maslinovo ulje za premaz lima za pečenje 

Proces pripreme trajao je dva dana, a evo što se priprema prvi dan. 

Smokve narezane na kockice prelijte prošekom ili vinom, isto tako prelijte i grožđice. Zakuhajte vodu i prelijte preko kukuruznog griza, dobit ćete teksturu mokrog pijeska. Ostavite da odstoji preko noći. Drugi dan završava se kolač. 

Lim za pečenje premažite maslinovim uljem. Umrvite kvasac u mlijeku, dodajte po žlicu brašna i žlicu šećera od ukupne količine. Ostavite sa strane dok kvasac počinje raditi. Razradite kukuruz koji je odstajao preko noći, pa mu dodajte brašno i dobro promiješajte. Naribajte koricu limuna, dodajte jaja, šećer i sol, pa izmiješajte. Dodajte i kvas, grožđice, smokve s tekućinom i maslinovo ulje. Pokrijte i ostavite da se diže dok smjesa ne naraste duplo. 

Kad smjesa naraste, prebacite je u lim za pečenje i ispecite. Cijeli recept s točnim mjerama i koracima pripreme pronađite ovdje

Recept za Petrin hamenturnjak na novo

Kako to u Slatkoj kuharici biva, tradicionalni kolač je Petri inspiracija za kreiranje njene, moderne interpretacije. Ovaj put, pripremila je hamenturnjak u novom ruhu. Evo što je sve koristila. 

Za biskvitiće: 

  • kukuruzno brašno - Petra je koristila mljeveni domaći, crveni kukuruz
  • prašak za pecivo
  • jaja
  • kiselo vrhnje
  • maslinovo ulje
  • šećer
  • korica limuna 

Za gel od grožđica: 

  • grožđice
  • prošek
  • sok od grožđa

Za žele od grožđica: 

  • pire od grožđica i prošeka
  • sok od grožđa
  • agar
  • želatina u listovima

Za dekoraciju u obliku listića: 

  • šećer u prahu
  • pirovo brašno
  • otopljeni maslac
  • bjelanjak

Krenite s pripremom biskvitića. Odvojite jaja. U žumanjke stavite ulje, kiselo vrhnje i limunovu koricu pa izmiješajte. U brašno dodajte prašak za pecivo. Bjelanjke sa šećerom izmutite u snijeg pa ga povežite sa žumanjcima i dodajte kukuruzno brašno. Lagano miješajte dok se smjesa ne poveže pa pomoću dresir vrećice špricajte u kalupe. Na svaki biskvitić stavite nekoliko grožđica iz prošeka. Namastite kalupe i kratko stavite peći. 

Za gel od grožđica - sve pomiješajte i ostavite preko noći. Drugi dan izblendajte smjesu u blenderu pa propasirajte na fino sito.

Pripremite i žele. Promiješajte pire, sok od jabuka i agar. Želatinu namočite u hladnu vodu. Prokuhajte kratko pire od grožđica, maknite s vatre pa dodajte ocijeđenu želatinu. Promiješajte pa smjesu stavite u hladnjak. Stisnutu smjesu izblendajte u glatki žele i sjedinite s gelom. 

Za kraj, ostala je dekoracija. Sve sastojke pomiješajte pjenjačom u glatku smjesu pa spremite u hladnjak da se malo stisne. Smjesu nanesite u kalupe pa pecite dok ne počne dobivati boju po rubovima. Još vruće izvadite iz kalupa, poravnajte i pustite da se ohladi.

Gel stavite u vrećicu, istisnite po biskvitićima i na vrh stavite dekoraciju. Detaljan recept pronađite ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.