U NOVOJ epizodi Slatke kuharice, Petra Jelenić posjetila je otok Krk gdje se upoznala s pripremom tradicionalnog baščanskog hamenturnjaka.
Radi se o povijesnoj slastici nastaloj u vremenu kada je održivost u kulinarstvu bila jako važna. Petru je na Krku dočekala Branka Polonijo koju nazivaju "čuvaricom lokalne baštine", a naučila ju je pripremi hamenturnjaka. Branka je odmah objasnila i značenje njegova imena - hamentur je, zapravo, kukuruz. Kako nekoć pšenice nije bilo, moglo se raditi jedino s kukuruzom.
Proces je trajao dva dana - od namakanja suhih smokava i grožđica u prošeku do pripreme smjese od kukuruznog griza i maslinovog ulja.
Recept za baščanski hamenturnjak
Branka je koristila sljedeće sastojke:
- kukuruzni griz
- voda po potrebi
- glatko brašno
- kvasac
- mlijeko
- šećer
- sol
- jaja
- maslinovo ulje
- vanilin šećer
- limun
- grožđice od crnog grožđa
- suhe smokve
- prošek ili vino za natapanje grožđica
- maslinovo ulje za premaz lima za pečenje
Proces pripreme trajao je dva dana, a evo što se priprema prvi dan.
Smokve narezane na kockice prelijte prošekom ili vinom, isto tako prelijte i grožđice. Zakuhajte vodu i prelijte preko kukuruznog griza, dobit ćete teksturu mokrog pijeska. Ostavite da odstoji preko noći. Drugi dan završava se kolač.
Lim za pečenje premažite maslinovim uljem. Umrvite kvasac u mlijeku, dodajte po žlicu brašna i žlicu šećera od ukupne količine. Ostavite sa strane dok kvasac počinje raditi. Razradite kukuruz koji je odstajao preko noći, pa mu dodajte brašno i dobro promiješajte. Naribajte koricu limuna, dodajte jaja, šećer i sol, pa izmiješajte. Dodajte i kvas, grožđice, smokve s tekućinom i maslinovo ulje. Pokrijte i ostavite da se diže dok smjesa ne naraste duplo.
Kad smjesa naraste, prebacite je u lim za pečenje i ispecite. Cijeli recept s točnim mjerama i koracima pripreme pronađite ovdje.
Recept za Petrin hamenturnjak na novo
Kako to u Slatkoj kuharici biva, tradicionalni kolač je Petri inspiracija za kreiranje njene, moderne interpretacije. Ovaj put, pripremila je hamenturnjak u novom ruhu. Evo što je sve koristila.
Za biskvitiće:
- kukuruzno brašno - Petra je koristila mljeveni domaći, crveni kukuruz
- prašak za pecivo
- jaja
- kiselo vrhnje
- maslinovo ulje
- šećer
- korica limuna
Za gel od grožđica:
- grožđice
- prošek
- sok od grožđa
Za žele od grožđica:
- pire od grožđica i prošeka
- sok od grožđa
- agar
- želatina u listovima
Za dekoraciju u obliku listića:
- šećer u prahu
- pirovo brašno
- otopljeni maslac
- bjelanjak
Krenite s pripremom biskvitića. Odvojite jaja. U žumanjke stavite ulje, kiselo vrhnje i limunovu koricu pa izmiješajte. U brašno dodajte prašak za pecivo. Bjelanjke sa šećerom izmutite u snijeg pa ga povežite sa žumanjcima i dodajte kukuruzno brašno. Lagano miješajte dok se smjesa ne poveže pa pomoću dresir vrećice špricajte u kalupe. Na svaki biskvitić stavite nekoliko grožđica iz prošeka. Namastite kalupe i kratko stavite peći.
Za gel od grožđica - sve pomiješajte i ostavite preko noći. Drugi dan izblendajte smjesu u blenderu pa propasirajte na fino sito.
Pripremite i žele. Promiješajte pire, sok od jabuka i agar. Želatinu namočite u hladnu vodu. Prokuhajte kratko pire od grožđica, maknite s vatre pa dodajte ocijeđenu želatinu. Promiješajte pa smjesu stavite u hladnjak. Stisnutu smjesu izblendajte u glatki žele i sjedinite s gelom.
Za kraj, ostala je dekoracija. Sve sastojke pomiješajte pjenjačom u glatku smjesu pa spremite u hladnjak da se malo stisne. Smjesu nanesite u kalupe pa pecite dok ne počne dobivati boju po rubovima. Još vruće izvadite iz kalupa, poravnajte i pustite da se ohladi.
Gel stavite u vrećicu, istisnite po biskvitićima i na vrh stavite dekoraciju. Detaljan recept pronađite ovdje.