Jeste li čuli za Lazy Daisy? Kolač koji su nekoć radile američke kućanice

Jeste li čuli za Lazy Daisy? Kolač koji su nekoć radile američke kućanice

KOLAČ Lazy Daisy potječe iz Amerike, a bio je posebno popularan u prvoj polovici 20. stoljeća. Prvi pisani recepti pojavili su se u američkim kuharicama početkom 1900-ih, a prema nazivu može se pretpostaviti kako se radi o brzom i jednostavnom kolaču koji ne zahtijeva puno truda.

Postao je omiljen među američkim kućanicama tijekom 1920-ih i 1930-ih, kada su upravo takvi recepti bili traženi zbog gospodarske situacije. Popularnost mu se nastavila i tijekom Drugog svjetskog rata jer ne zahtijeva skupe ili teško dostupne sastojke.

Radilo se o običnom, ali vrlo sočnom biskvitu od uobičajenih, "jeftinih" sastojaka. Ipak, nešto je u njemu bilo i "luksuzno" - glazura od maslaca, smeđeg šećera i kokosa, što je kolaču davalo poseban okus i teksturu, bez dugotrajne pripreme. Kombinacija sočnog biskvita i hrskave, karamelizirane glazure osigurala mu je status klasika.

Iako je tijekom desetljeća pomalo pao u zaborav, Lazy Daisy Cake i danas se povremeno pojavljuje u kuharicama ili na blogovima posvećenima tradicionalnim receptima.

Potrebni sastojci

Za biskvit:

  • jaja
  • šećer
  • vanilin šećer
  • mlijeko
  • maslac
  • glatko brašno
  • prašak za pecivo
  • sol

Za glazuru:

  • maslac
  • smeđi šećer
  • mlijeko
  • kokosovo brašno

Dodatno:

  • tostirani lješnjaci ili orasi za posipanje po glazuri
@foodiefoolies Lazy Daisy Cake #cake #foodie #food #lazy #yum #daisy #yyc #yycfood #baking #dessert #coconut #happy #eat #good #food ♬ Lazy Daisy - Peter Maffay

Kako se priprema

Odmah zagrijte pećnicu, pa u zdjeli pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Otopite maslac i mlijeko, pa dodajte u smjesu s jajima. Brašno, prašak za pecivo i sol umiješajte u tekuću smjesu, pa sve ulijte u pripremljeni kalup i pecite. Dok se kolač peče, pripremite glazuru.

Rastopite maslac, dodajte smeđi šećer, mlijeko i kokos i kuhajte nekoliko minuta dok se sve ne sjedini. Pečeni kolač izvadite iz pećnice i premažite toplom glazurom, po želji pospite tostiranim lješnjacima i vratite u pećnicu na još nekoliko minuta kako bi se glazura karamelizirala.

Recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.