Kandidatkinja MasterChefa štapnim mikserom radila pire. Evo zašto je to pogrešno

Foto: Shutterstock

KANDIDATE MasterChefa su prije nekoliko dana, u zadnjem krugu bootcamp natjecanja, ispod zvona dočekala teleća jetrica. Mnoge je to natjeralo na improvizaciju, a kandidatkinja Gabrijela Stojaković jetrica je poslužila uz pire krumpir. Iako su, prema žiriju, jetrica bila pomalo suha, to nije bio najveći problem.

Naime, chef Mario Mihelj pitao je kandidatkinju je li tijekom izrade pire krumpira koristila štapni mikser, na što je odgovorila da je upotrijebila samo vilicu. Međutim, na snimkama se vidi da je koristila štapni mikser, što je na kraju utjecalo na konzistenciju pirea. Evo zašto je to pogrešno.

Zašto se pire krumpir ne radi štapnim mikserom?

Iako bi mnogi možda pretpostavili da je najbrži način pripreme pire krumpira taj da kuhane krumpire jednostavno malo zgnječe vilicom ili gnječilicom, a zatim ih malo izblendaju štapnim mikserom kako bi dobili glatku smjesu, to je pogrešno.

Naime, ako se hrana koja je vrlo škrobna, poput krumpira, previše obradi, molekule škroba uništavaju se i ono što ostaje je ljepljiva pasta. Dakle, kada radite pire krumpir, zaboravite na bilo kakve miksere i blendere i upotrijebite snagu svojih ruku i dobru gnječilicu.

Još par savjeta za najbolji i najkremastiji pire krumpir

Osim toga, obratite pažnju i na vrstu krumpira - za pire krumpir najbolji je "brašnasti" krumpir s visokim udjelom škroba jer se posebno dobro razgrađuje tijekom kuhanja na mrvičaste komadiće koji kasnije pomažu pire krumpiru da dobije pahuljastu konzistenciju. 

Veće krumpire prije kuhanja prepolovite ili narežite na četvrtine, a pomaže i ako krumpir ogulite tek nakon kuhanja, jer će pire tada biti još ukusniji. Osim toga, krumpir nikako nemojte stavljati u kipuću vodu - stavite ga u lonac s hladnom vodom i zagrijte ga na vatri srednje jačine kako bi se ravnomjerno skuhao.

I za kraj, nikako nemojte dodati hladno mlijeko u pire. Mlijeko treba biti barem sobne temperature ili zagrijano prije nego što ga dodate u krumpir. To omogućuje krumpiru da lakše upije mlijeko, a samim time i da bude kremastiji. Ako se smjesa prebrzo ohladi od hladnog mlijeka, može postati vrlo ljepljiva.

Najbolji pire krumpir na svijetu

Ako nemate neki svoj recept po kojemu radite pire krumpir, isprobajte ovaj recept koji je Joëla Robuchona, Michelinovog "kuhara stoljeća", učinio slavnim. Recept za najbolji pire krumpir na svijetu pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.