Koja je fora s poke zdjelama, što je to točno i zašto ih u zadnje vrijeme svi jedu

Foto: Shutterstock

POKE bowl možda još niste probali, ali je malo vjerojatno da još niste čuli za ovaj prehrambeni trend koji dolazi s Havaja. Poke na havajskom znači rezati ili rezati poprečno na komade, a odnosi se na komade sirove, marinirane ribe, obično tune, koja se zajedno s povrćem i umacima prebacuje preko riže.

Poslužuje se ili kao predjelo ili kao glavno jelo. Jedno je od popularnijih jela na Havajima, a prije nekih desetak godina postalo je iznimno popularno u sjevernoj Americi i polako se počelo širiti diljem svijeta.

Ribarska užina 

Poke je jedno od rijetkih lokalnih jela koja obuhvaćaju sva tri stila havajske kuhinje, a s vremenom je postalo toliko popularno da se danas često naziva havajskim hamburgerom. Smatra se kako je današnji oblik postao popularan oko 1970-ih, a sve je počelo s ribarima koji su komade svog ulova jeli začinjene kao užinu.

Tradicionalni havajski poke se uglavnom sastoji od sirove ribe narezane na kockice, maui luka, pečenog, zdrobljenog i posoljenog kukui oraha, mladog luka, sezamovog ulja i tradicionalnih začina kao što su havajska morska sol i lokalna vrsta morske trave. Moderne havajske verzije su pod jakim utjecajem japanske i općenito azijske kuhinje i uključuju sastojke poput soja umaka, furikakea (mješavine sušene ribe, sjemenki sezama i sušenih morskih algi), nasjeckane sušene ili svježe čili papričice, ribljih jaja i wasabija. Tradicionalno se poke radi od žutoperajne tune, ali danas može uključivati ​​sušenu hobotnicu, druge vrste sirove tune, sirovi losos i razne vrste školjkaša.

Sjevernoamerička verzija

Sjevernoameričke varijante mogu uključivati ​​ponzu umak (soja umak s dodatkom limuna), soja umak, teriyaki, srirachu i majonezu, te avokado, gljive, hrskavi luk, ukiseljene jalapeño papričice, korijander, ananas, krastavce, edamame i niz drugih kombinacija povrća.

Za razliku od tradicionalnog havajskog pokea, kontinentalni stil obično nije prethodno mariniran, nego se priprema s umacima po želji. Tuna je i dalje najpopularniji sastojak poke zdjele, ali često se poslužuje i s lososom, japanskom katsu piletinom ili surimijem, a uobičajen je postao i dodatak kuhane riže.

Tuna

Sirova tuna je daleko najvažniji sastojak poke zdjele i morate koristiti svježu, lijepo očišćenu i dobro obrađenu tunu pogodnu za sashimi. Kategorija tune koja je pogodna za sashimi nije ni na koji način regulirana i sve što vam je zapravo potrebno je lijepi komad svježe tune.

Birajte tunu koja ima relativno malo vezivnog tkiva, a idealno je tamnocrveno, nemasno meso koje dolazi s leđa ribe. Oštrim nožem je prvo narežite na trakice, a zatim na kockice veličine zalogaja.

Luk

Luk je jedan od glavnih sastojaka u većini recepata za poke, ali ako niste oprezni može nadjačati okus ribe. Poslužit će bilo koja vrsta malo slađeg luka koji ne izaziva previše suza, a također je vrlo bitno na koji ćete ga način narezati.

Naime, ti ljuti spojevi koji izazivaju suze, zapravo ne postoje u sirovom luku i nastaju oslobađanjem kemikalija nakon što se luk prereže.  Što je vaš nož tuplji, više ćete stanica zdrobiti i osloboditi više kemikalija koje će luk učiniti oštrim, a sličan učinak imat će i rezanje luka na premale kockice.

Što je s algama?

Havajsku morsku travu koja se zova lima ćete teško uspjeti pronaći, zbog čega mnoge verzije pokea uopće ne uključuju morske trave ili alge. Najbolje što možete učiniti je poslužiti se wakame algama koje se koriste za japansku miso juhu. Kupljene alge dolaze u sušenom obliku i moraju se prvo namakati u vrućoj vodi oko pet minuta, a zatim ocijedite i sitno nasjeckati.

Začini

Začinite svoj poke mješavinom sojinog umaka, sezamovog ulja, sjemenki sezama (i crnih i bijelih) i malo meda koji će uravnotežiti slanost sojinog umaka. Ako poke planirate poslužiti s rižom, pričekajte s miješanjem svih sastojaka do samog posluživanja, a zatim gotovu zdjelu ostavite da nekoliko minuta odstoji. Bit će puno svjetlijeg okusa i raznolikije teksture od pokea koji je dugo stajao u hladnjaku.

Recept za jednostavan tuna poke možete pronaći OVDJE, a u nastavku mjesta gdje se poke može pojesti u Zagrebu.

Poke Poke, Bogovićeva 4 (64 do 67 kn)

SoHo sushi, Palmotićeva 2 (52 do 57 kn)

Soi Fusion, Ilica 50 (89 kn)

Slon i ljubav, Ulica republike Austrije 38 (57 do 62 kn)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.