KRUMPIR je namirnica koju često kupujemo u većim količinama i čuvamo tjednima, no rijetko razmišljamo o tome koliko dugo je siguran za konzumaciju. Iako je poznato da je krumpir dugotrajan, s vremenom može postati opasan za zdravlje.
Ako primijetite da je vaš krumpir proklijao, omekšao ili promijenio boju, vrijeme je za oprez. Glavni razlog leži u solaninu i čakoninu, prirodnim toksinima iz skupine glikoalkaloida. Ove tvari mogu uzrokovati probavne tegobe, glavobolju, pa čak i neurološke simptome ako se unesu u velikim količinama.
Proklijali krumpir s malim klicama još uvijek se može konzumirati ako ih pažljivo odrežete, no ako su klice duge i brojne, bolje ga je baciti. Zelene mrlje na kori znak su povećane količine solanina. Takav krumpir može imati gorak okus, a ako ga pojedete previše, može doći do trovanja.
Da biste spriječili kvarenje, čuvajte krumpir na tamnom, suhom i hladnom mjestu, idealno na temperaturi između 7 i 10°C. Hladnjak nije preporučljiv jer može potaknuti pretvaranje škroba u šećere, što može utjecati na okus i teksturu pri kuhanju.
Ako primijetite neugodan miris, truljenje ili plijesan, nemojte riskirati - krumpir odmah bacite. Pravilno skladištenje i redovita provjera spriječit će potencijalne zdravstvene probleme i osigurati da iz ove namirnice izvučete maksimum.
@thefarmbabe Good potato, bad potato? How do you know?? #potato #cookingathometiktoktv #agtok #farming #food ♬ original sound - The Farm Babe