Lovac na pizze na natjecanju u Sloveniji: "Sve je više žena u svijetu pizza"

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu.

ZADNJI od četiri Caputo Cupa koje organizira APN (Asociazzione Pizzaiuoli Napoletani) u suradnji s tvrtkom Mainardi Food, održan je u Sloveniji u Kovačevcima, simpatičnom mjestašcu u Pomurskoj regiji. Koncept ovog međunarodnog natjecanja pizza majstora su četiri natjecanja koja se svake godine održavaju u Hrvatskoj i Sloveniji. Dva u Hrvatskoj i dva u Sloveniji.

>> Lovac na pizze bio je sudac na Caputo Pizza Cupu na Murteru, pogledajte kako mu je bilo

>> Lovca na pizze oduševila pizza sa smuđem na Caputo Pizza Cupu u Osijeku

Pobjednici ovih natjecanja između ostalih nagrada osvajaju i nastup na Svjetskom prvenstvu pizza majstora u Napulju. Ove su godine prije Kovačevaca domaćini bili slovenski gradić Lesce, Murter i Osijek. Domaćin četvrtog Caputo Cupa u Kovačevcima bila je pizzerija Cimešter u kojoj radi poznati pizza majstor Martin Žoks, slovenski APN-ov ambasador.

Drugi je APN-ov ambasador za Sloveniju, Jernej Berlot, ovaj put odradio dosta zahtjevnu ulogu suca pored peći. Pravila su mnogima već poznata, ali samo da ponovim kako svaki pizza majstor ima petnaest minuta za izradu pizze, koju onda prezentira trojici sudaca za stolom. Svoju ocjenu uz suce za stolom daje i sudac pored peći.

Dva u jednom

Ovo je natjecanje bilo zanimljivo i po tome što je istovremeno uz Caputo Cup održan i Country Fair, festival sve popularnije country glazbe i plesa. Poseban gost Country Faira bio je Jgor Pasin, začetnik i promotor country kulture u ovom dijelu Europe, a budući da je Jgor ujedno i veliki ljubitelj pizze i poznavatelj pizza scene, prihvatio je ulogu člana žirija na Caputo Cupu.

Nastupilo je 16 vrhunskih pizza majstora iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Rumunjske. Odlučivale su doslovno nijanse i poneki bod, a pobjedu je odnio Jan Lever, pizza majstor iz Gostilne pri Zoltarju iz Buja. Drugi je bio Vanja Švogor iz pizzerije Bernarda u Varaždinskim Toplicama, a treća je bila Suzana Doroski iz pizzerije Valerie u Škofljici.

Ovo je bio zadnji ovogodišnji Caputo Cup, a kao i sve prethodne, odlično ga je vodio Igor Zagajski. Pobjedničke je plakete i diplome uručio osobno Eduardo Mainardi.

Mislim da na kraju trebam istaknuti i dvije zanimljivosti.

Vječno drugi Vanja

Vanja Švogor će, ako ovako nastavi, dobiti nadimak „vječno drugi“. Naime, Vanji je i u Murteru pobjeda pobjegla za samo par bodova, ali je nepobitna činjenica kako je Vanja na svim dosadašnjim natjecanjima pokazao i dokazao konstantu u kvaliteti koja krasi samo vrhunske pizza majstore.

Ono što je posebno zanimljivo i što svakako treba istaknuti je sve veći broj žena u svijetu pizza. U Kovačevcima je treće mjesto zauzela Suzana Doroski, pizza majstorica iz Škofljice, a u Murteru je treća bila Matea Barić, pizza majstorica iz pizzerije Barezze u Pirovcu. U Osijeku su odličan nastup imale Ana Vešligaj i Ivana Pinter.

Čim saznam koji će gradovi biti domaćini sljedeće godine, napisat ću kratki uvod s bitnim informacijama, a svim pizza majstorima želim puno uspjeha u daljnjem radu. Pogotovo našim odličnim i odlučnim pizza majstoricama koje su ove godine nastupile na Caputo Cupovima u Sloveniji i Hrvatskoj.

CAPUTO CUP KOVAČEVCI
1. Jan Lever, Slovenija, Gostilna pri Zoltarju (Buje)
2. Vanja Švogor, Hrvatska, Bernarda (Varaždinske Toplice)
3. Suzana Doroski, Slovenija, Valerie (Škofljica)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.