HLADNIJE vrijeme idealno je za malo jače recepte, bili oni za jela na žlicu ili malo jača mesna jela. Sjetili smo se tako jednog bogatog odreska koji dočarava okuse Slavonije, a može se probati u požeškim restoranima - odrezak baruna Trenka.
Odrezak je dobio ime po barunu Franji Trenku, poznatom vojnom vođi iz 18. stoljeća, zapovjedniku Trenkovih pandura. Inače, Trenkovi panduri proslavili su i našu kravatu, a barun je utemeljio i limenu glazbu. Bio je poznat po svojoj odvažnosti i borbenosti, ali i po raskošnom životnom stilu, stoga je i ovaj odrezak inspiriran njegovom ličnošću - obilan, bogat i pikantan.
Odrezak spaja svinjetinu, ajvar, kulen i jaja, a sve u sočnom umaku od gljiva.
Potrebni sastojci
Za punjeni odrezak pripremite:
- svinjske odreske
- kulen
- ajvar
- tvrdo kuhana jaja
- svinjska mast
- šampinjoni
- bijelo vino
- sol, papar
Kako ih pripremiti
Odreske istucite batom za meso, posolite ih i popaprite pa ih premažite žlicom ajvara. Preko ajvara dodajte dvije šnite kulena, pa na kulen stavite jaja. Odrezak zamotajte i pričvrstite čačkalicama. Ponovite postupak s ostalim odrescima, pa zagrijte svinjsku mast i pecite ih. Kada ste ispekli meso, izvadite ga iz tave pa na istu mast dodajte šampinjone.
Pirjajte ih nekoliko minuta, začinite i podlijte vinom. Po želji, šampinjonima možete dodati malo vrhnja ili brašno i mlijeko kako biste dobili umak. Meso vratite u tavu pa pirjajte još kratko. Jelo poslužite uz krokete, pire krumpir, pržene krumpiriće ili njoke.
Cijeli recept pronađite ovdje.