RIBA je izuzetno zdrava namirnica koju stručnjaci preporučuju konzumirati barem dva puta tjedno. Tradicijski, na našim se prostorima jede petkom, a tada je i u jelovniku većine restorana koji nude gablece. Najčešće su to lignje ili oslić, najpopularniji "riblji fast-food".
No, prženje nije jedini način na koji se riba može pripremiti u malo vremena, pa smo napravili listu prijedloga za neka brza, a ukusna i zdrava jela s ribom.
1. Orada na brzinu
Podsjetnik na jednu zdravu i kvalitetnu ribu koja se priprema na klasičan način: marinirana se peče u pećnici. U kratkom vremenu dobit ćete sočnu ribu koju možete poslužiti uz krumpir-salatu, blitvu s krumpirom ili neki drugi klasik koji volite. Cijeli recept nalazi se ovdje.
2. Brudet
Brudet neki nazivaju "morskim bolonjezom", a iako vam se na prvi pogled možda učini kako se radi o kompliciranom jelu - zapravo se poprilično brzo pripremi. Priprema se od različitih vrsta ribe koje se kuhaju u bogatom umaku čiji su temelj rajčica, češnjak, luk, vino i začinsko bilje. Poslužuje se uz palentu, tjesteninu ili jednostavno - domaći kruh. Ovdje pronađite odličan recept.
3. Bijela riba s koricom od parmezana
Za ovo jelo pripremite filete bijele ribe, poput oslića ili bakalara, pa ih uvaljajte u mješavinu parmezana, panko mrvica, češnjaka i začina. Ispecite ju u pećnici, a kad se ispeče, imat će finu aromu i hrskavost. Vrijedi isprobati ovaj recept.
4. Oslić iz škartoca
Pravo zdravo i brzinsko jelo - pripremite ribu i povrće i složite ih u paketiće od papira za pečenje. Jako praktičan izbor i za druženja jer svakom gostu možete servirati njegovu sočnu porciju, odnosno paketić.