DOLASKOM produženog vikenda i blagdana, volimo naići na neke starinske recepte koje u narednim danima imamo priliku isprobati. Ovaj smo vas put odlučili podsjetiti na jedan recept koji smo dobili prije nekoliko godina od gospođe Age Bošnjak, koja ga je naslijedila od svoje majke. Radi se o receptu za faširani krumpir, koji Aga redovito priprema.
Slavonka Aga je iz Harkanovaca, malog mjesta pokraj Valpova, gdje je cijeli život živjela, radila i odgojila osmero djece. Život dijeli sa životinjama poput mačaka, kokoši i gusaka, a s njima dijeli i obroke. Kako je rekla, mir i jednostavnost seoskog života ne bi mijenjala ni za što.
S nama je tako podijelila recept za naribani, zapečeni krumpir koji je pravo domaće, zasitno jelo.
Potrebni sastojci
Evo što sve Aga koristi za pripremu ovakvog krumpira.
- krumpir
- kupus
- crveni luk
- češnjak
- Vegeta
- slatka paprika
- sol, papar
- jaja
- vrhnje ili jogurt
- svinjska mast
Kako se priprema
Krenite s pripremom krumpira: ogulite ga i naribajte u veliku zdjelu. Dodajte naribani kupus, luk i češnjak te mljevenu papriku, malo Vegete, sol i papar. Sve dobro izmiješajte.
U drugoj posudi umutite jaja, pa umiješajte vrhnje ili jogurt. Smjesu prelijte preko naribanog povrća i dobro promiješajte. Sve prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu, a vrh premažite mašću. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko pola sata. Kada je krumpir gotov, poslužite ga uz zelenu salatu ili zimnicu.
Detaljan recept s točnim mjerama i koracima pripreme pronađite ovdje.