Pola kile ove namirnice u dućanu košta 2.65 eura, znate li uopće što je to?

Foto: Index

BULGUR je zdrava žitarica karakteristična za mediteransku i bliskoistočnu kuhinju, a riječ je o napola skuhanoj, osušenoj i zdrobljenoj pšenici koja se često koristi kao zamjena za rižu, ali i za kus-kus i kvinoju. Ima ga u gotovo svim dućanima, a mi smo ovaj Gardenov od 500 g našli u Sparu, košta 2.65 eura.

Ova se namirnica dobiva iz zrna durum pšenice, no mogu se koristiti i druge vrste pšenice, a proizvodi se na način da se puknuto zrno pšenice prvo namače u vodi, a zatim se kuha na pari dok ne omekša te se na kraju suši i drobi. Bulgur je odličan za probavni sustav, pomaže sniziti kolesterol i kontrolirati šećer u krvi, a uz to je bogat vlaknima, kalijem, željezom i B vitaminima.

Postoji već 4 tisuće godina

Bulgur potječe s Bliskog istoka, a dolazi od pšenice koja potječe iz Mezopotamije i uzgaja se već oko 12 tisuća godina. Ta se pšenica u početku upotrebljavala za proizvodnju kruha, a prije oko 4 tisuće godina započela je i proizvodnja bulgura. 

Danas je to namirnica karakteristična za bliskoistočno i mediteransko područje, a često se koristi u Indiji, Pakistanu, Armeniji, Libanonu, ali i na Cipru i u Saudijskoj Arabiji. Čest je sastojak u salatama, a jede se i kao prilog mesu ili ribi ili kao samostalni obrok.

Kako se priprema?

Bulgur se može pripremiti na razne načine, a u početku se namače u toploj vodi otprilike 20 minuta. Može se i izravno kuhati dok granule ne omekšaju, a ako kuhate bulgur, kuhajte ga u kipućoj vodi - dvije šalice kipuće vode na jednu šalicu bulgura. Na laganoj vatri kuha se 10 do 15 minuta uz povremeno miješanje.

Duljina kuhanja ovisi i o samom bulguru - fino mljeveni bulgur samo prelijte kipućom vodom i pustite da odstoji 10 minuta. Srednje grubi bulgur kuhajte oko 12 minuta, a grubi bulgur oko 15 minuta. Uz to, pazite da ne stavite previše vode kako se bulgur ne bi raskuhao i postao previše mekan.

Bulgur s mahunama

Salata od bulgura i slanutka

Tabbouleh

Salata s bulgurom i narom

Curry od bundeve

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.