Popularni austrijski kolačići i kod nas su hit za blagdane, imamo provjeren recept

Foto: Katica Gajić

IŠLERI su nezaobilazni blagdanski kolačići koji se obavezno rade oko Božića i Nove godine. Austrijski su to kolačići koji su ime dobili po poznatom lječilištu Bad Ischl u pokrajini Salzkammergut, a tamo od 1832. godine pa sve do danas postoji slastičarnica Zauner, poznata kao "rodno mjesto" išlera.

Iz Austrije su stigli sve do nas pa ih i danas rado pravimo, ponajprije za neke posebne prilike, poput blagdana, a riječ je o prhkim keksićima punjenima kremom od jaja, s finom čokoladnom glazurom. Ovih blagdana radila ih je i naša čitateljica Katica Gajić, a svoj je recept podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? Donosimo ga u nastavku.

Potrebni sastojci

Za išlere ćete prvo napraviti tijesto, a zatim kremu. Od sastojaka će vam trebati:

  • glatko brašno
  • šećer u prahu
  • čokolada za kuhanje
  • maslac
  • jaja
  • ulje
  • šećer
  • škrobno brašno
  • rum po želji.

Kako ih napraviti

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka, razvaljajte na željenu debljinu pa okruglim modlicama oblikujte krugove. Krugove složite na lim za pečenje i pecite otprilike 8 minuta na 160 stupnjeva.

Kratko izmiksajte sve sastojke osim maslaca i kuhajte na pari. Kuhajte dok se krema ne zgusne (to možete provjeriti tako da kuhačom povučete po kremi, ako je krema dovoljno zgusnuta, trag mora ostati kao brazda i mora se vidjeti dno posude). 

U hladnu kremu dodajte maslac, izmiksajte i ostavite u hladnjaku da se stisne. Kremom spojite kolačiće i gornji dio kolačića umočite u čokoladnu glazuru.

Cijeli recept za išlere, kojih će po ovom receptu ispasti oko 28, pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.