IŠLERI su nezaobilazni blagdanski kolačići koji se obavezno rade oko Božića i Nove godine. Austrijski su to kolačići koji su ime dobili po poznatom lječilištu Bad Ischl u pokrajini Salzkammergut, a tamo od 1832. godine pa sve do danas postoji slastičarnica Zauner, poznata kao "rodno mjesto" išlera.
Iz Austrije su stigli sve do nas pa ih i danas rado pravimo, ponajprije za neke posebne prilike, poput blagdana, a riječ je o prhkim keksićima punjenima kremom od jaja, s finom čokoladnom glazurom. Ovih blagdana radila ih je i naša čitateljica Katica Gajić, a svoj je recept podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? Donosimo ga u nastavku.
Potrebni sastojci
Za išlere ćete prvo napraviti tijesto, a zatim kremu. Od sastojaka će vam trebati:
- glatko brašno
- šećer u prahu
- čokolada za kuhanje
- maslac
- jaja
- ulje
- šećer
- škrobno brašno
- rum po želji.
Kako ih napraviti
Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka, razvaljajte na željenu debljinu pa okruglim modlicama oblikujte krugove. Krugove složite na lim za pečenje i pecite otprilike 8 minuta na 160 stupnjeva.
Kratko izmiksajte sve sastojke osim maslaca i kuhajte na pari. Kuhajte dok se krema ne zgusne (to možete provjeriti tako da kuhačom povučete po kremi, ako je krema dovoljno zgusnuta, trag mora ostati kao brazda i mora se vidjeti dno posude).
U hladnu kremu dodajte maslac, izmiksajte i ostavite u hladnjaku da se stisne. Kremom spojite kolačiće i gornji dio kolačića umočite u čokoladnu glazuru.
Cijeli recept za išlere, kojih će po ovom receptu ispasti oko 28, pronađite ovdje.