Preminuo Roberto Linguanotto, talijanski slastičar koji je izumio tiramisu

Screenshot: YouTube

Roberto Loli Linguanotto, talijanski slastičar za kojeg se vjeruje da je izumio kultni desert tiramisu, preminuo je u nedjelju u dobi od 81 godine, piše Daily Mail.

Linguanotto je preminuo u Italiji nakon dugotrajne borbe s bolešću.

Više priča o porijeklu tiramisua

Lolijevo će ime zauvijek biti vezano uz slasticu s okusom kave. Slavni slastičar stvorio je tiramisu ranih 1970-ih, dok je radio u poznatom restoranu Le Beccherie u Trevisu, u sjevernoj Italiji. Postoji nekoliko priča o porijeklu ove poslastice, uključujući onu koja kaže da je Linguanotto slučajno ispustio mascarpone u zdjelu sa šećerom i jajima.

Prema lokalnom stanovništvu, Linguanotto je zatim usavršio recept za desert s okusom kave uz pomoć Albe di Pillo-Campeol, supruge Ada Campeola, vlasnika restorana.

Novinar Gigi Padovani, koji je postao Linguanottov blizak prijatelj, koautor je knjige Tiramisu s njegovom suprugom Clarom.

"Taj je desert u kratkom vremenu postao glavno jelo u Le Beccherieju. Nekoliko godina kasnije, 1983. recept za tiramisu prvi je put objavljen u gastronomskom časopisu iz Trevisa. Kasnije je došao do Venecije, a od 1990-ih je postao poznat posvuda", prisjetio se Padovani.

Linguanotto je navodno bio popularan među svojim kolegama unatoč tome što je bio sramežljiv i suzdržan. Nekoliko godina radio je u inozemstvu prije nego što se vratio kući. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.