ZA IZRAZ jabuke u šlafroku mnogi su čuli, a oni kojima je poznat sigurno ga se rado sjećaju iz djetinjstva. Radi se o klasičnom desertu koji se sastoji od jabuka umotanih u tanko tijesto, obično je to tijesto za palačinke ili dizano tijesto, a zatim prženih ili pečenih do zlatnosmeđe boje. Kako su se prve jabuke ove sezone već pojavile, osim u štrudlama i pitama, o čemu smo neki dan pisali, možete ih iskoristiti na još jednostavniji način.
Kako su nastale
Ovaj desert potječe iz Njemačke, popularan je i u Austriji, a na njemačkom govornom području naziva se "Apfel im Schlafrock" (doslovno znači "jabuke u ogrtaču"). Prema pričama, izmislili su ga seljaci ili domaćice kako bi se iskoristile sezonske jabuke na kreativan način, a ono čega će se mnogi sjetiti je da su ovaj desert često pripremale bake, kao poslasticu za djecu.
Iako je u prošlosti bio omiljen u ruralnim dijelovima Njemačke i Austrije, ubrzo se raširio Europom, pa se tako pripremao u brojnim domaćinstvima i na našim prostorima. Prednost ovog deserta je laka dostupnost jabuka, ali i tijesto koje se radilo od osnovnih sastojaka koje je svaka kuhinja imala. Jabuke u šlafroku bile su jedan od onih recepata koji su se mogli pripremiti s minimalnim sastojcima i ulaganjem, a koji su davali osjećaj luksuza i topline domaće kuhinje.
Kako su se pripremale
U povijesti su se jabuke u šlafroku pripremale na dva načina - i kao izrezane na ploške i kao cijele jabuke umočene u tijesto, pa potom pečene ili pržene. Izrezane jabuke su bile popularnije jer se brže kuhaju i lakše jedu, posebno u svečanim prilikama, dok su se cijele jabuke često davale djeci, nataknute na štapić kako bi se lakše pržile i kako bi ih djeca lakše jela.
Osim što su se tradicionalno posipale šećerom u prahu, često su se posluživale i s umakom, a najčešće je to bio umak od vanilije ili cimeta, što je idealan spoj s jabukama. U nekim regijama, posebno u Austriji, jabuke su se posluživale i s umakom od ruma ili karamele, čime se pojačavala slatkoća i slojevitost okusa, a desert bi dobio svečaniju notu prikladnu za posluživanje na domjencima ili zabavama.
Brzo i lako ih možete pripremiti kod kuće
Za početak pripremite jabuke: ogulite ih, no nije pogrešno i ako im ostavite koru. Narežite ih na ploške, pa ih u posudi začinite. Zatim napravite tijesto, koristeći šećer, jaja, brašno, mlijeko i prašak za pecivo. U tavi zagrijte ulje, pa u njega stavljajte jabuke umočene u tijesto. Pržite ih nekoliko minuta, pa odložite na salvetu kako bi se upio višak masnoće. Po želji pripremite neki od omiljenih umaka ili ih samo pospite šećerom.
Svakako javite dojmove i podijelite s nama neko svoje sjećanje na ovaj nostalgični recept! Recept s točnim mjerama i uputama za pripremu pogledajte ovdje.