NAZIV torta potječe od kasnolatinske riječi tōrta, koja je nekada označavala vrstu okruglog kruha. To je višeslojni desert koji se može puniti raznim kremama, džemovima i drugim nadjevima, a često podrazumijeva i glazuru.
Tart je nešto sasvim drugo. U pravilu je visok samo oko 2 do 3 centimetra, a sastoji se od tankog sloja prhkog tijesta i punjenja koje može biti slatko ili slano. Danas mnogi povjesničari hrane podrijetlo tarta vežu uz srednjovjekovne slane pite, koje su uglavnom bile nadjenute mesom.
Torte
Desertne torte se obično sastoje od slojeva biskvita koji se priprema od žumanjaka, šećera, čvrsto umućenih bjelanjaka, brašna i praška za pecivo. Postoje i slane torte, ali se one običnu slažu od slojeva palačinki ili kruha.
Torte se mogu puniti raznim kremama, pjenama, džemovima, zaslađenim smjesama od orašastih plodova i svime što možete zamisliti između dva sloja biskvita. Slane torte se mogu puniti mesom, povrćem, šunkom, sirevima i raznim drugim sastojcima.
Neke od najpoznatijih torti uključuju austrijske Sacher i Linzer tortu, njemačku Schwarzwald tortu, kao i rusku Medovik tortu.
Schwarzwald torta
Medovik
Linzer torta
Sacher torta
U kalup za torte možete složiti gotovo sve. Na primjer, lazanje koje se već tradicionalno sastoje od slojeva možete složiti u okrugli kalup za torte i, nakon što ih ispečete, rezati na kriške kao što biste to radili s tortom. OVDJE možete pronaći recept za slanu tortu sa šunkom i sirom koja se slaže od tosta.
Tartovi
Tartovi nemaju slojeve i u pravilu nemaju pokrov, a sastoje se od prhkog tijesta punjenog jednim slojem voća, pekmezom, kremom ili nekim slanim nadjevom. Francuski quiche je vrsta slanog tarta koja se puni slanim nadjevima koji mogu uključivati sir, meso, plodove mora ili povrće. Talijanska crostata je tart koji datira iz sredine 15. stoljeća.