Volite li ih i vi? Ovo jednostavno jelo bilo je omiljeno Franku Sinatri

Foto: Shutterstock

FRANK Sinatra, jedan od najutjecajnijih američkih pjevača i glumaca 20. stoljeća, bio je čovjek koji je volio jednostavne užitke. Porijeklom Talijan, odrastao je na domaćoj, talijanskoj kuhinji, a najviše je uživao u onoj svoje majke Dolly Sinatre. Tako mu je, jedno od jela koje je vezao za djetinjstvo ujedno postalo i u životu omiljeno -  špageti s mesnim okruglicama.

Iako to nije nužno autentično talijansko jelo, mesne okruglice s tjesteninom su više talijansko-američka inovacija, on je tu kombinaciju, poput mnogih Talijana u Americi, jako volio. 

Naručivao ih je u njujorškom restoranu Patsy's

Ovaj klasik kombinira tjesteninu s bogatim umakom od rajčice i sočnim mesnim okruglicama, a Sinatra je bio toliko privržen ovom jelu da ga je često naručivao i u najboljim restoranima. Prema pričama, najradije ga je jeo navečer, često nakon dugih dana u studiju ili na turnejama. Ova mu je hrana pružala osjećaj doma i ugode, a i mi se moramo složiti da bismo je lako stavili na "comfort food" listu. 

Jedan od omiljenih pjevačevih restorana bio je Patsy's u New Yorku, koji je i danas poznat po tradicionalnoj talijanskoj kuhinji. Vlasnici su ga tretirali poput obitelji, a on bi često naručivao špagete s mesnim okruglicama. 

Potrebni sastojci 

Za mesne okruglice trebat će vam: 

  • mljevena govedina
  • mljevena junetina
  • mljevena svinjetina
  • luk
  • mrkva
  • celer
  • jaja
  • sušeni origano 

Za umak će vam biti potrebni: 

  • maslinovo ulje
  • luk
  • pelati
  • ribani sir
  • lovorov list, čili pahuljice, sol
  • špageti

Kako se priprema

Mrkvu, celer i luk usitnite u procesoru dok ne postanu pasta fine teksture. Pastu pomiješajte s mljevenim mesom i ostalim sastojcima pa miješajte rukama dok se sve ne sjedini. Meso oblikujte u kuglice i stavite na lim za pečenje pa ispecite.

Krenite na umak: dinstajte luk, dodajte rajčice i začine pa kuhajte. Skuhajte i tjesteninu pa pomiješajte s umakom i pečenim mesnim okruglicama. Naribajte sir i poslužite. 

Pripremali smo ih prema originalnom talijanskom receptu Lidije Bastianich, a točne mjere i korake pripreme pronađite ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.