LOVOSTAJ na srdele gotov je 15. veljače, to jest za tri dana. Najdraža mala plava riba vraća se u ribarnice, a dosadašnja cijena u Zagrebu iznosila je 30 kuna za kilogram. Kolika će biti u eurima, tek ćemo vidjeti.
Ono što je sigurno jest to da je srdela odlična namirnica za cjenovno prihvatljiv, a ukusan ručak, i to ne mora biti samo petkom.
Najčešće se priprema uvaljana u malo brašna pa pržena u dubokom ulju, no ako vam je na taj način dosadila, isprobajte svježe srdele "otvoriti", odnosno filetirati tako da im izvadite kralježnicu, a ostavite rep, što zbog izgleda, što zbog jednostavnije daljnje pripreme.
Tako očišćene srdele klasično panirajte (lakše ćete rukovati ako im ostavite rep) - brašno, jaja, mrvice te pržite u ulju. Ovisno o veličini, za prženje će vam trebati tek koja minuta.
Ako ste skeptični oko toga da bi se mogle raspasti dok uklanjate kralježnicu, ne brinite. Njihovo je meso dovoljno čvrsto da sve ostane na mjestu i ne morate biti vrhunski majstor ili majstorica u kuhinji kako biste ih pripremili na ovaj način.
Pisani recept možete pronaći na ovom linku, a u nastavku je i video u kojem možete vidjeti kako to otprilike izgleda (ne morate rezati sa svake strane i stvarati nepotreban otpad).
@cooking.skull 🐟 Filleting Sardines 🐟 #sardines #sardinesrecipe #filleting #fish #fishfilleting #fishcontent ♬ πρωτότυπος ήχος - Dimitris Karatzaferis