U PONUDI zagrebačkog Fuliranja na Strossmayerovom trgu probali smo sve, i to po više puta - od slatke pizze sa sljezovim kolačićima i Linoladom s kućice Pizza Social Cluba, Dubai slastica s kućice Gdje je Jura, do prefinih porcija makarona sa sirom s kućice Yes Sir (ovdje pročitajte što smo o njima pisali), uz koje baš volimo prošetati okićenim centrom Zagreba.
Na kućici Tringelt uživali smo u klasicima "bakine kuhinje" - u prvom obilasku jeli smo krpice sa zeljem i buncekom. Nude još i sarmu s kremom od krumpira, platu s domaćim kobasicama, sirom, čvarcima, kulenom, slaninom i focacciom te bakine slane ili slatke štrukle. No, jedno nam se jelo posebno svidjelo, a to je zagorska juha s krumpirom i slaninom odnosno, kako je ekipa s kućice naziva - Zagorska juha protiv mamurluka. Juha je moćna, kremasta, hranjiva - sve što bi vam moglo dobro doći u ovom blagdanskom periodu.
Otkrili su nam recept, koji svakako vrijedi imati u svojoj kućnoj kuharici.
Potrebni sastojci
Evo što će vam sve biti potrebno.
- mrkva
- krumpir
- šampinjoni
- bukovače
- slanina
- svinjska mast
- povrtni temeljac
- voda
- šećer
- crvena dimljena paprika
- crvena ljuta paprika
- sol
- lovorov list
- peršin
- crni papar.
Kako se priprema
Nasjeckajte luk, mrkvu i krumpir na kockice te slaninu na trakice.
U dublji lonac stavite svinjsku mast, pustite da s se otopi i ugrije, dodajte luk i propržite ga dok ne postane staklast. Dodajte slaninu i propržite je dok lagano ne posmeđi.
Dodajte nasjeckane šampinjone, bukovače i mrkvu, pa nastavite sve pirjati. Dodajte sol, papar, lovorove listove i peršin, pa ulijte povrtni temeljac i vodu. Dodajte još i crvenu dimljenu papriku i crvenu ljutu papriku po želji, te malo šećera. Kada sve lagano zakuha dodajte krumpir, te kuhajte sve na laganoj vatri.
Juhu servirajte uz kukuruzni ili miješani kukuruzni kruh.
Detaljan recept pronađite ovdje, a svakako savjetujemo i da ga spremite - nikad ne znate kada može zatrebati, a ako i nije u pitanju mamurluk, juha je okrepljujuća i pravi izbor za zimske dane.