Zbog ove kuće i kolača koji košta 75 eura po kilogramu isplati se otići na Rab

Foto: Index

IAKO dosta velik i preko ljeta prilično živahan, a sad malo manje, te jako dobro povezan s kopnom (trajekt iz Stinice ide svakih pola sata), Rab nije baš neka gastronomska meka. Možda se nismo dovoljno potrudili ili istražili da pronađemo nešto što bi nas zadovoljilo, pa one koji znaju iz prve ruke pozivamo da nas u komentarima upute kamo da idemo pri idućem posjetu ovom sjevernojadranskom otoku.

No, ovdje smo sad iz drugog razloga, a to je naš nedavni posjet Kući rabske torte koja nas je oduševila. Iako jednodnevni, pomalo neisplativ izlet na Rab, zbog ovog će nam ostati u divnom sjećanju. Kuću rabske torte definitivno smo trebali posjetiti i ranije.

Jedan od najstarijih i najfinijih kolača

Smještena u Ulici Stjepana Radića na kućnom broju 5, u samom centru grada Raba, Kuća rabske torte šarmantan je prostor s jednim od najfinijih tradicijskih kolača u Hrvatskoj. Ondje se rapska torta peče, pakira, prodaje, isprobava. Možete i sjesti na njihovu malu terasu i uz tortu ili kolačiće naručiti štogod za piće.

Inače, rapska torta tradicionalni je kolač s otoka Raba, prepoznatljivog spiralnog oblika, a glavni sastojci su joj bademi, korica limuna i naranče i liker Maraskino. U današnje vrijeme kolač je vrlo popularan i kao suvenir koji se može peći u raznim oblicima, dok ga mještani pripremaju samo za svečane prigode poput krštenja i vjenčanja.

200 grama 15 eura

Jako je fina, ali i prilično skupa. Nije ovo kritika, samo činjenica. Ipak, uloženo je tu puno truda, rada, znanja, pa i sastojaka. Komad od 200 grama platit ćete 15 eura, što bi značilo da je kilogram 75 eura. U ponudi je više oblika i gramaža, ali i drugih tradicionalnih keksića.

Imamo i recept za hrabre

Tradicija pripremanja rapske torte seže daleko u prošlost. Prvi je put pripremljena 1177. godine za papu Aleksandra III. prilikom njegovog posjeta Rabu. Originalan, a ujedno i tajan recept sa svim detaljima koje je potrebno znati za izradu ove slatke delicije od badema znale su i čuvale stoljećima rapske benediktinke samostana sv. Andrije i tek poneka Rabljanka.

Škrto su ga prenosile dalje i izrađivale u iznimno svečanim prilikama. Nekada rezervirana samo za uglednike i bogate građane, rapska torta danas je postala najoriginalnija slastica otoka Raba. Za vrhunsku izradu torte potrebno je nekoliko dana rada, strpljenja i, naravno - godine iskustva.

Mi imamo recept za rapsku tortu koji smo još ranije dobili upravo s Raba, a možete ga pronaći ovdje. Čini se komplicirano, upravo takvo i jest i tu nema prečaca, no oni kojima je pravi užitak vrijeme provoditi u kuhinji sigurno će znati kako je ovo dobro utrošeno vrijeme, ali i trud.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.