Zarazni kašalj kod pasa: Simptomi, uzroci i kako zaštititi vašeg ljubimca

Foto: Shutterstock

Zarazni kašalj kod pasa, poznat i kao virusni kašalj, jedno je od najčešćih respiratornih oboljenja koje može pogoditi pse. Iako zvuči zastrašujuće, u većini slučajeva ovaj kašalj nije ozbiljan i uspješno se može liječiti. No, bitno je na vrijeme prepoznati simptome i znati kako zaštititi vašeg ljubimca od ove bolesti. U ovom članku otkrit ćemo vam sve što trebate znati o zaraznom kašlju kod pasa, kako ga prepoznati i spriječiti.

Što je zarazni kašalj kod pasa?

Zarazni kašalj visoko je zarazna respiratorna infekcija koja pogađa pse, a uzrokovana je kombinacijom bakterijskih i virusnih agensa, uključujući bakteriju Bordetella bronchiseptica i viruse poput parainfluence. Naziva se i "kašalj iz pansiona" jer se često širi na mjestima gdje su psi u bliskom kontaktu, poput pasa u pansionima, parkovima, skloništima i psećim školama.

Iako zarazni kašalj može zvučati alarmantno, u većini slučajeva simptomi su blagi, a psi se oporavljaju u roku od nekoliko tjedana. Međutim, u nekim slučajevima, posebno kod starijih pasa, štenaca ili pasa s oslabljenim imunološkim sustavom, bolest može postati ozbiljnija te zahtijevati hitnu veterinarsku pomoć.

Kako prepoznati zarazni kašalj?

Najčešći simptom zaraznog kašlja je jak, suh kašalj koji često zvuči kao da se pas guši ili "guši kost". Vlasnici ponekad opisuju ovaj kašalj kao zvuk nalik trubi ili zavijanju. Ostali simptomi mogu uključivati:

Kašalj nakon uzbuđenja ili fizičke aktivnosti: psi s ovim stanjem često počinju kašljati nakon što su se uzbudili, igrali ili hodali na povodcu.

  • Iskašljavanje sluzi: Pas može iskašljavati prozirnu ili bijelu pjenu.
  • Smanjen apetit: Iako rijetko, neki psi mogu izgubiti apetit zbog upale grla ili nelagode.
  • Curenje nosa i suzenje očiju: Blaga upala može uzrokovati iscjedak iz nosa ili očiju.
  • Letargija: U težim slučajevima, psi mogu biti manje aktivni i pokazivati znakove umora.
@lunarandlux Poorly Loons and her kennel cough #kennelcough #illdog #adit #sdit #assistancedog #servicedog #medicalalert #medicalalertdog #tasktrained #dogsofttiktok ♬ Sad Emotional Piano - DS Productions

Kako se širi zarazni kašalj?

Zarazni kašalj širi se putem kapljica u zraku kada zaraženi pas kašlje, kija ili diše u blizini drugih pasa. Psi se mogu zaraziti i kontaktom s kontaminiranim površinama poput zdjelica za vodu, igračaka ili kreveta. Mjesta na kojima se okuplja mnogo pasa, poput pasaonica, škola za obuku pasa i parkova, glavni su izvori zaraze.

Dijagnosticiranje zaraznog kašlja

Ako vaš pas počne pokazivati simptome, važno je posjetiti veterinara radi dijagnoze. Veterinar će obaviti fizički pregled, uzeti u obzir povijest simptoma i možda obaviti dodatne testove - poput rendgenskih snimaka ili testova krvi - kako bi isključio druge moguće uzroke, poput upale pluća ili problema sa srcem.

Liječenje i oporavak

U većini slučajeva zarazni kašalj kod pasa prolazi sam od sebe u roku od nekoliko tjedana. Međutim, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste ubrzali oporavak vašeg ljubimca.

  • Odmor i hidratacija: Pobrinite se da vaš pas dovoljno odmara i pije puno vode kako bi ostao hidriran.
  • Lijekovi: Veterinar može propisati antibiotike za borbu protiv bakterijskih infekcija ili kašalj sirupe kako bi ublažio simptome.
  • Izbjegavanje iritansa: Dim cigareta, jaki mirisi i hladan zrak mogu pogoršati kašalj, stoga izbjegavajte izlaganje vašeg psa tim iritansima.

U težim slučajevima, posebno kod starijih pasa ili onih s oslabljenim imunološkim sustavom, veterinar može preporučiti dodatne tretmane poput inhalacija.

Prevencija zaraznog kašlja

Najbolji način za sprječavanje zaraznog kašlja jest cijepljenje. Cjepiva protiv Bordetelle bronchiseptice i virusa parainfluence dostupna su te se obično preporučuju psima koji provode vrijeme u blizini drugih pasa, bilo u pansionima, školama za pse ili parkovima.

Osim cijepljenja, evo još nekoliko savjeta kako smanjiti rizik od zaraze.

  • Izbjegavajte kontakt s bolesnim psima: Ako znate da pas ima simptome kašlja, držite svog psa podalje.
  • Održavajte higijenu: Redovito čistite pseće zdjelice, igračke i krevete kako biste smanjili širenje bakterija.
  • Smanjite stres: Psi pod stresom imaju slabiji imunološki sustav, pa pokušajte osigurati mirno i sigurno okruženje za vašeg ljubimca.

Zarazni kašalj kod pasa nije nešto čega se trebate jako bojati, ali svakako je važno biti oprezan i prepoznati simptome na vrijeme. Pravovremeno liječenje, odgovarajuća njega i preventivne mjere, poput cijepljenja, pomoći će vašem psu da ostane zdrav i izbjegne komplikacije. Ako primijetite kašalj kod svog psa, najbolje je odmah se obratiti veterinaru kako biste osigurali brzu dijagnozu i oporavak vašeg ljubimca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.