"Fantastično putovanje": Živahni starci koji zvuče poznato

IAKO se za rock-glazbu općenito može reći da je jedan od najprecjenjenijih kulturnih fenomena 20. stoljeća, neki od njenih predstavnika ipak zaslužuju da u budućim knjigama glazbene povijesti stanu uz bok s takvim velikanima kao što su Mozart i Čajkovski. U taj izbor će vjerojatno ući i britanska rock-grupa "The Who" kojoj je posvećen dokumentarni film "Fantastično putovanje", koji se skoro odmah nakon premijere na VH1 pojavio kao dvostruko DVD-izdanje u hrvatskim videotekama.

Grupa "The Who" iPod-generaciji, a pogotovo ljubiteljima cajki, na prvi pogled malo znači, ali je gotovo sigurno da su često slušali njen opus. Glavni razlog za to je ciklus TV-serija "CSI" koji je u sva svoja tri izdanja za uvodnu špicu koristio pjesme grupe "The Who" – "Who Are You" (Las Vegas), "Won't Get Fooled Again" (Miami) i "Baba O'Reilly" (New York). Dvosatni dokumentarac Paula Crowdera i Murraya Lernera će gledateljima, pak, pokazati kako je "The Who" takvo, ali i mnoga druga priznanja, itekako zaslužio, ne samo zbog svoje dugovječnosti, nego i zbog utjecaja na suvremenu pop i rock-glazbu.

"Fantastično putovanje", inače, nije prvi dokumentarni film posvećen grupi "The Who". Godine 1978. je fanatični obožavatelj grupe Jeff Stein snimio "The Kids Are Allright" koji se smatra jednim od najpoznatijih "rockumentaraca" ikada snimljenih. Za razliku od tog filma, posvećenog prije svega glazbi grupe "The Who", ovaj film prvenstveno govori o grupi, a prvenstveno o dvojici njenih preživjelih članova – pjevaču Rogeru Daltreyu i gitaristu Peteu Townshendu – čiji je međusobni odnos ponekad jednako intrigantan kao i glazba.

"Fantastično putovanje" se najviše bavi počecima grupe, odnosno njenoj fascinantnoj evoluciji od bezličnih imitatora američkog rhytm & bluesa do kulturnog simbola vlastite mod-generacije i, konačno, velikih inovatora koji su svijetu donijeli koncept rock-opere. Film kroz arhivske snimke, intervjue s Daltreyem i Townshednom, ali i mnogim kasnijim rock-zvijezdama koje su ih uzimale kao uzor (Sting, The Edge iz grupe "U2") , pokazuje da ta evolucija nije bila samo posljedica vanjskih kulturnih trendova nego i unutarnje borbe između pjevačke zvijezde Daltreya i Townshenda kao kreativnog motora cijele grupe. Osim što se bavi njihovom karijere, na trenutak se dotiče i njihovih privatnih života koji su često bili oličenje svega najboljeg, ali i najgoreg što sa sobom donose seks, droga i rock'n'roll.

"Fantastično putovanje" je uistinu fantastično, ali samo do trenutka kada je smrt legendarnog bubnjara Keitha Moona 1978. godine zauvijek izmijenila "The Who". Film prilično površno pokazuje ne baš previše slavni završetak grupe 1982. godine, kao i njena uskrsnuća koja je uslijedila u desetljećima koja su došla. Završnica u kojoj ostarjeli Daltrey i Townshend rade na pjesmi "The Real Good Looking Boy" je pomalo antikatartična. Međutim, bez obzira na to, čak i taj dvojac časnih starina u mnogo čemu izgleda superioran mnogim današnjim mladim diletantima koji se vole nazivati rock-zvijezdama. Na kraju tog dvosatnog putovanja će čak i oni kojima rock previše ne leži biti fascinirani.

Dok se sam film nalazi na prvom disku, na drugom disku su dodaci u obliku fotografija, novopronađenih dokumentarnih snimki iz 1965. godine, te serija o nekoliko dvadesetominutnih dokumentaraca posvećenih članovima grupe i njihovih pjesama. Svi ti dodaci su prevedeni.

režija: Paul Crowder & Murray Lerner

proizvodnja: Spitfire Films/Universal, Britanija/SAD, 2007.

trajanje: 120 '

OCJENA: 7/10

Dragan Antulov

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.