Proljeće je na vratima, a mnogi dolaskom toplijih dana razmišljaju o putovanju. Među turistima sve je popularniji Hoi An, grad u Vijetnamu. Prošle godine proglašen je najjeftinijim gradom na svijetu prema istraživanju pod nazivom Svjetski barometar troškova odmora, koje je provela jedna britanska tvrtka.
Ovaj se grad ističe predivnim plažama i ugodnim temperaturama koje u travnju dosežu i do 28 stupnjeva. Posebno su poznate plaže An Bang i Cua Dai. Hoi An je najbolje posjetiti između veljače i travnja, kada su temperature vrlo ugodne. Tijekom ljetnih mjeseci, posebno od svibnja do kolovoza, temperature su visoke, dok jesen može donijeti obilne kiše.
Hoi An je jedan od najbolje očuvanih povijesnih gradova u Aziji. Njegove žute kuće s drvenim balkonima, lampioni i uske uličice stvaraju čarobnu atmosferu, osobito navečer. Tijekom povijesti je bio važna luka, pa su utjecaji kineske, japanske i europske arhitekture vidljivi na svakom koraku.
Svaki puni mjesec održava se festival svjetla, kada se rijeka ukrasi tisućama plutajućih lampiona. Turisti mogu kupiti lampion, zaželjeti želju i pustiti ga niz rijeku.
Istraživanja pokazuju da su cijene u ovom vijetnamskom gradu izuzetno pristupačne. Primjerice, pola litre piva stoji oko 1.40 eura, dok je cijena kreme za sunčanje 4.40 eura. Noćenje u hostelu stoji od 5 do 10 eura, dok se noćenje u hotelima s četiri ili pet zvjezdica kreće između 50 i 100 eura, često s uključenim spa ponudama i doručkom.
Grad je idealan i za bicikliranje, a bicikl se može unajmiti za jedan do dva eura po danu. Kratke vožnje naručene preko aplikacije Grab (azijski pandan Ubera) koštaju do pet eura, a za pet eura po danu moguće je unajmiti i motor.
U okolici Hoi Ana preporučuje se posjetiti:
Hoi An je poznat i kao grad krojača - mnogi turisti odlaze s novim odijelom ili haljinom krojenima po mjeri, a cijene se kreću do 100 eura. Tu se može probati i specifičan desert - kavu s jajetom, za koju kažu da je neobična, ali iznimno ukusna.
Od ostalih jela ističu se:
Također, nude se i razna jela od svježe morske hrane.