Stolac cara Dioklecijana prodaju na uličnom štandu za 427.824,60 kuna!



GAJ AURELIJE VALERIJE DIOKLECIJAN rodom je iz Dalmacije, a živio je u periodu od 236. ili 237. godine do 316. godine. Bio je veliki vojskovođa, a vojska pod njegovom upravom 20 godina nije doživjela poraz. Treće stoljeće pak je bilo stoljeće loma za Rimski imperij. Nasilnom smrću cara Aleksandra Severa 235. godine, propada građanska vlast i na sve strane se javljaju pretendenti na prijestolje podržani od vojnika kojima zapovijedaju. To razdoblje poznato je i kao "Vojna anarhija" ili "Anarhija III. stoljeća".

 Zanimljivo je i da su vojnički odabrani carevi, priznati i nepriznati, od Maksimina Tračanina 235. godine do Dioklecijana 284. godine spominjani u kontekstu "trideset tirana", a većina njih je bila porijeklom s Balkanskog poluotoka. U to doba priznati car je u prosjeku vladao 3 godine prije nego što bi bio ubijen. Najviše je vladao Galijen, od 253. do 268. godine, a najmanje Florijan koji je 276. godine vladao tek 88 dana.

Braniteljska zadruga "Sjeme-Panj-Umjetnost-Život" iz Slavonskog Broda na svom prodajnom štandu suvenira prodaje neprocjenjivi dio prošlosti, a to je vjerojatno i najskuplji hrvatski suvenir koji se prodaje na otvorenom. Riječ je o stolcu cara Dioklecijana kojoj je cijena 427.824,60 kuna ili 61.117,71 euro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.