U riječkom akcijskom filmu glume osobe s invaliditetom. Ovo je priča o njima

Screenshot: YouTube

UDRUGA Spirit iz Rijeke postoji od 1997. godine. Ostvarila je više od 3000 programa i projekata, od čega najviše u Primorsko-goranskoj županiji, ali i po cijeloj Hrvatskoj. Neki su programi postigli međunarodni značaj, a među njima je i međunarodni festival Uhvati film, koji udruga realizira s partnerima kroz četiri države već 20 godina. Prošle godine pozvan je i primljen u članstvo Europske filmske akademije.

O njihovom novom filmu o agentu 010, čija je premijera 20. studenog u HKD-u Rijeka, a i općenito o njihovim projektima i radu porazgovarali smo s predsjednikom udruge Denisom Pilepićem. 

"Ekipa Spirita snima dugi niz godina razne videoradove, filmove po svojim idejama ili bilježi priredbe suradničkih udruga u Rijeci. Na Spiritovoj stranici je mnogo videa, od kojih vrijedi istaknuti prikaz I-festa, glazbene spotove te zanimljive suradnje s turističkim zajednicama na Krku oko prikaza mnogih događanja, primjerice Bašćanski pir", kazao nam je Denis. 

Glavne uloge igraju osobe s invaliditetom

Za novi film o agentu 010 pod nazivom Trubač uvijek trubi parput kažu da je im je dosad najkompleksniji i najglasniji projekt. "U njemu četiri mlade osobe s invaliditetom igraju glavne uloge, a film je predstavljen u regiji na raznim festivalima, ali i u Njemačkoj, Washingtonu, Velikoj Britaniji, ne samo kao film već kao vrijedan projekt tog tipa", kažu nam iz udruge. 

A o čemu je riječ u filmu?

"Radi se o špijunskom, duhovitom, akcijskom filmu, točnije seriji kratkih filmova (25 minuta), čiji treći dio upravo predstavljamo. Ni vremena za umirat 2021. i Igra sudbine 2022. Ta prva dva dijela već su predstavljena u nekoliko gradova u Hrvatskoj, ali i na festivalima diljem regije, s priličnim uspjehom i dobrim kritikama", kaže Denis.

"Dorian, Dora, Tea i Toni, zajedno s autorima Helgom i Denisom iz Spirita, osmislili su dosta kompleksnu radnju te upornim radom, uz pomoć roditelja, prijatelja i raznih dobrih duša, snimili, po svim mišljenjima, vrlo zanimljive radove. Prva dva filma su oko 25 minuta, dok će treći dio serijala, Trubač uvijek trubi parput, biti znatno duži", dodaje.

Mladim glumcima, koji inače pohađaju Spiritove radionice, u filmovima su se kao podrška pridružili i roditelji, prijatelji, ali i Lucio Slama, glumac HNK-a Ivana pl. Zajca, Asim Ugljen, pjevači Dražen Turina Šajeta i Mile Kekin, kao i Krešimir Mišak, Mario Kovač i drugi.

Improvizacija im je vrlo važna

Budžet im je, kaže, bio vrlo ograničen. To im predstavlja svojevrstan izazov. "S obzirom na to da je u ovom projektu vrlo važna improvizacija i imaginacija, zbog samog načina rada, pri čemu je najbitnije da su glavni akteri ispoštovani u njihovim potrebama, često se desi da se nešto ne može realizirati kako je planirano.

Osim toga, uskladiti termine svih, pogotovo križajući to s poznatim osobama, skoro je nemoguće, pa se mnogi dijelovi filma mijenjaju sukladno mjestu događaja, osobama koje mogu tada doći na set, a nerijetko se prilagodi scenarij potpuno nepoznatom prolazniku koji pristane odglumiti nekog tko nije mogao doći.

Naravno da sve to podiže trošak i novaca i živaca, ali je jedan lijepi izazov. Krucijalna je pomoć roditelja, prijatelja, ali i raznih ljudi u Turističkim zajednicama (Kraljevica, dvorac), Knjižnica Bribir, ranč konja u Njivicama i slično", kaže Denis. 

Pomogli su i mnogi drugi. SUMA klub mladih ustupila im je prostor za pripremne radionice, HNK Ivana pl. Zajca kostime, a čak je za jednu scenu Gradonačelnik Rijeke ustupio svoj ured.

Vjeruju da će uspjeh projekta opravdati njihov trud

Ipak, neku novčanu pomoć imaju. "Projekt je podržan s 3000 eura od HAVC-a i Grada Rijeke, uz to je D.I.M. d.o.o. donirala za dio troška, a najveći dio pokriven je volonterskim radom, kao i uz pomoć mnogih prijatelja i suradnika. Ovo je u principu projekt od bar 50-80.000 eura po filmu, a možda i više, zavisi tko ga postavlja i kako. Da budemo iskreni, ne razumijemo se baš u cifre, upalimo kamere i snimamo što smislimo", otkrivaju nam.

Njihov treći dio o agentu 010 sniman je na nekoliko mjesta - u Rijeci, na više lokacija na otoku Krku, Driveniku, Kraljevici, Bakru... "Kao i u prošlom, postoje scene koje nam pošalju suradnici iz Sarajeva i Washingtona koje umetnemo. Ovaj se dio pokazao najtežim za montažu jer smo zaista pretjerali sa scenama i lokacijama, u smislu za ovakvu vrstu projekta. No vjerujemo da će rezultati opravdati trud i znoj", kažu. 

Njihov svaki film nosi poruku. "Filmovi pomalo kritiziraju svijet kakav je, ali u biti šalju poruku da smo svi jednako vrijedni, da se Superman krije u svakom od nas i da je samo potrebno zaviriti u dušu druge osobe da bi se otkrila ljepota i kreativnost. Naši akteri su zasigurno prave osobe da vam to pokažu. Izrazito simpatični, vrijedni, uporni i nadasve nekonvencionalni", objašnjavaju nam.

Imaju i poruku za sve koji će pogledati film. "Želimo da vas naš film zabavi, otvori vam neke nove vidike u glavama, potakne na lijepe i kreativne misli", poručuju. 

O festivalu Uhvati film

Uhvati Film je 2022. primljen u članstvo Europske filmske akademije i, zajedno s drugim projektom udruge Spirit, filmom o agentu 010, pohvaljen je u hrvatskom saboru kao primjer rada s osobama s invaliditetom u kulturi.

Već 20 godina taj festival okuplja neuobičajene filmove, odnosno stvaratelje i/li teme živopisne inkluzivnosti, života s poteškoćama/invaliditetom, vrlo kvalitetne radove i neke od njih nagrađivane diljem svijeta. 

Festival se održava u suradnji s četiri udruge iz četiri države te je realiziran kroz protekli mjesec u Kotoru, Novom Sadu, Banjoj Luci, a 30 i 31. listopada slijedi riječko izdanje u HKD-u na Sušaku, u organizaciji hrvatskog partnera Festa, Udruge Spirit, koja im je partner posljednjih 15 godina. Posjetitelji festivala mogu dati donacije u iznosu koji im je po volji.

U Rijeci posjetitelje čeka 20-ak filmova različitih žanrova iz 18 država, ali i specijalni gosti. Na riječi festival pozvani su Burum Haliti i izvršna direktorica AwL festivala iz Prištine Ganimete Sava.

Ganimete Sava sudjelovat će u diskusiji inkluzivne zajednice osoba s invaliditetom, kao i umjetnika i kulturnih i raznih djelatnika u Rijeci, i šire očekivanih gostiju. Također je preživjela rak dojke i podijelit će s publikom svoju inspirativnu priču o tom putovanju.

Naravno, pripremili su i goste iznenađenja, uobičajene razgovore između filmova jer posjetitelji mogu sudjelovati u programu s komentarima i pitanjima. Inače, u njihovim filmovima osobe s invaliditetom nisu samo glumci, već su i osnivači festivala, a u međunarodnom organizacijskom timu i žiriju voditelji su dio zajednice osoba s invaliditetom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.