Foto: Shutterstock
ČASOPISI i portali o zdravom životu i prehrani pune retke pišući o antioksidansima i njihovom blagotvornom učinku na organizam i zdravlje. Što su antioksidansi, kako djeluju na organizam i koja hrana njima obiluje?
Slobodni su radikali nestabilni te sadrže veliku količinu energije. Mogu započeti lančanu reakciju u stanici kojom je mogu oštetiti ili uništiti. Oksidacija je važan proces u organizmu i tijelo ga koristi kako bi ubilo bakterije i mikrobe koji uzrokuju bolesti, ali ako izmakne kontroli, uzrokuje nove bolesti. Tijelo samo proizvodi neke antioksidanse, a zdrava prehrana doprinosi tom procesu. Tipični predstavnici su superoksid dismutaza te vitamin E.
Blagodati antioksidansa
Antioksidansi imaju vrlo učinkovit preventivni efekt kada govorimo o srčanim bolestima i tumorima. Jedan od čimbenika nastanka tih teških bolesti upravo su podivljali slobodni radikali koji se antioksidansima dovode u red.
Ove se blagotvorne molekule mogu uzimati i putem tableta kao dodaci prehrani, ali je, umjesto uzimanja tableta kako bismo očistili savjest zbog nezdrave ishrane, zdravije uzimati ih prirodnim putem.
Pet namirnica koje sadrže najviše antioksidansa:
1. Orašasti plodovi, uključujući kikiriki.
2. Masline, prije svega crne i neobrađene.
3. Rajčice
4. Luk
5. Čaša crnoga vina.