Znanost tvrdi: Pametniji ljudi žele manje djece

Foto: WeHeartIt

ODABIR koliko djece ćete imati vrlo je osobna odluka, sve dok ona ne utječe na druge i čini obitelj sretnom, nitko se u to ne bi trebao miješati.
 
No, evolucijski psiholog Satoshi Kanazawa smatra drugačije. On je istraživanjima došao do zaključka kako se inteligencija može prenijeti na bebe dječake zahvaljujući X kromosomu. Poznato je da je opća inteligencija nasljedna, a on je dokazao kako dječaci inteligenciju nasljeđuju od majke, dok djevojčice nasljeđuju i od majke i oca. 
 
Kanazawa u svojoj knjizi tvrdi kako se sa svakih majčinih 15 IQ bodova želja da ima djecu smanjuje za 25 posto. 
 
Znači li to da zapravo inteligentne žene ne žele djecu?
 
Zapravo ne, mnogo je drugih utjecaja kojima smo izloženi tijekom života koji mogu odmoći ili pomoći u donošenju odluke o broju djece koje ćete imati. Treba imati na umu da priroda i geni nisu jedina stvar koja dovode do pametne djece, odgoj tu ima vrlo veliku, čak i najvažniju ulogu. Kvocijent inteligencije samo može pripomoći donošenju odluke, no svakako nije presudan.
 
Očekivanja roditelja čine djecu boljom, pa su tako prvorođena djeca gotovo uvijek pametnija, no to nema veze s genima, već isključivo s činjenicom da prvom djetetu roditelji postavljaju mnogo veća očekivanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.