Brzo pronađite dijete koje se utapa - ne zbog glupe fore, već zbog vaše i dječje sigurnosti

Screenshoot: Yputube

BRZO, brzo, vidite li ga? 

Još ništa ne zamjećujete? Onda je možda već kasno, jer nekad je sekunda dovoljna za najgore. 

Bliži nam se razdoblje kupanja - gužvi na bazenima i plažama, period ljetne zabave i česte ljetne frustracije roditelja, jer brinuti o najmlađima dok su u vodi i izvan nje, u blizini duboke vode, u gužvi, među šlaufovima, plivalicama i skakačima - nije lak niti opušten zadatak ni za jednog roditelja. I jednako je imate li djecu neplivače ili djecu plivače početnike - jer nikada niste, ne možete i ne smijete biti sigurni da se baš ništa loše ne može dogoditi.  

A tu je i jedan drugi problem. Utapanje u vodi možda na filmovima, kada takvu scenu očekujete, može izgledati očito - djeca (ljudi) špricaju i lamataju po vodi, no u realnom životu utapanje se smatra zapravo prilično tihim ubojicom. I unatoč uvriježenim mišljenjima da će osoba koja se utapa moći zvati upomoć, vikati i tako skrenuti pažnju na sebe - to je sušta suprotnost onome što se zapravo događa jer osoba koja se utapa i bori s vodom ima jedva toliko vremena eventualno udahnuti i izdahnuti, zbog čega se nikada ne smijete oslanjati na činjenicu da ćete već čuti ako se vaše dijete, ili bilo čije tuđe dijete, utapa. Čak i ako se to odvija u vašoj neposrednoj blizini. 

To dokazuje i ovaj stvaran video na kojemu se ljudi bezbrižno kupaju sve dok idilu ne prekine spasiočev zvižduk koji je, srećom, dobro utreniran kako bi primijetio znakove opasnosti u vodi te na vrijeme reagira. 

Pokušajte stoga biti pronicljivi, pogledajte snimku i pokušajte locirati utopljenika prije nego ga spazi spasilac. A čak i ako uspijete, budite svjesni da ste sada gledali i znali što trebate tražiti, pa zamislite onda kako to izgleda u gužvi kada opasnost ne očekujete.  

Jeste li ga uspjeli locirati na vrijeme? 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.