Doktorica otkrila o kojim stvarima ne pregovara kada je u pitanju odgoj sigurne djece

Foto: Unsplash

PEDIJATRICA Sami poručuje roditeljima da se manje bave nevažnim stvarima i da se više usredotoče na ono za što znamo da može spriječiti štetu. Na TikToku je nedavno objavila video o stvarima o kojima nikad ne pregovara kad je u pitanju odgoj sigurne i zdrave djece.

"Vidim da su roditelji pod pritiskom da budu savršeni, često jer su pod utjecajem društvenih mreža. Ne želim da se opterećujete hranom, vremenom koje djeca provode ispred ekrana ili proizvodima koje koriste. Postoji nekoliko stvari za koje imamo znanstvene dokaze da štite djecu", rekla je pa nabrojala o čemu je riječ.

Cijepljenje djece

Dr. Sami kaže da su cjepiva najvažnije otkriće do kojeg smo došli, a koje je odgovorno za produljenje života djece. Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, cijepljenje je jedan od najboljih načina na koji roditelji mogu zaštititi dojenčad, djecu i tinejdžere od 16 potencijalno opasnih bolesti, poput hepatitisa A i B, difterije, dječje paralize, tetanusa, hripavca, zaušnjaka, ospica, rubeole, rotavirusa, vodenih kozica, influence i humanog papiloma virusa.

"Sva cjepiva koja se preporučuju prošla su ispitivanja. Njihova dobrobit je veća od rizika", izjavila je.

Dijeljenje kreveta

Prema dr. Sami, roditelji nikad ne bi trebali spavati u krevetu s bebama i malom djecom. Dijeljenje kreveta može povećati rizik od gušenja i prerane smrti. Otprilike 35.000 smrtnih slučajeva povezanih sa spavanjem događa se među dojenčadi u Sjedinjenim Državama svake godine, prema Američkoj akademiji pedijatara (AAP).

AAP preporučuje dijeljenje sobe (roditelji i bebe spavaju u istoj sobi, ali na različitim površinama), jer je to mnogo sigurnije od dijeljenja kreveta i može smanjiti rizik od SIDS-a za čak 50%.

Autosjedalice

Prometne nesreće vodeći su uzrok smrti među djecom u SAD-u. Svaki put kad se dijete vozi u automobilu, trebalo bi biti na stražnjem sjedalu, u autosjedalici, boosteru i vezano odgovarajućim sigurnosnim pojasevima, ovisno o dobi, visini i težini. To je način na koji roditelji mogu smanjiti rizik od ozbiljnih ozljeda i smrti djece.

Kacige

Dr. Sami nikad ne pregovara o kacigama, koje smatra iznimno važnima za sigurnost djece. Kada dijete padne i ozlijedi glavu, može zadobiti posjekotinu, ali i potres mozga, prijelom lubanje i ozljedu mozga, što može dovesti do trajnog oštećenja ili smrti.

Iako nijedna kaciga nije 100% otporna na potres mozga, ispravno i dosljedno nošenje kacige može pomoći u zaštiti djece od teških ozljeda glave ili mozga. 

"Djeca bi uvijek trebala nositi kacigu kada voze bilo što s kotačima, što uključuje bicikle, romobile, role i skateboard", kaže Sami.

Sigurnost u vodi

U SAD-u više djece u dobi od jedne do četiri godine umire od utapanja nego od bilo kojeg drugog uzroka. Srećom, utapanja se mogu spriječiti. Dr. Sami kaže da bi roditelji trebali naučiti djecu plivati što je ranije moguće i educirati ih o sigurnosti u vodi.

Utapanja su brza i tiha, zbog čega djecu nikad ne treba ostavljati samu ili izvan vidokruga dok su u vodi ili oko nje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.