IKEA podijelila recept za svoje poznate mesne okruglice, odmah ga prepišite

Foto: 123RF

GOTOVO nijedan odlazak u Ikeu ne prolazi bez zaustavljanja na brzom ručku, a kupci onda najčešće biraju popularne švedske mesne okruglice. S obzirom na to da su robne kuće sada zatvorene, a mnogi su se zaželjeli ove delicije, Ikea je odlučila objaviti traženi recept.

Sastojci za mesne okruglice:

500 g goveđeg mljevenog mesa

250 g svinjskog mljevenog mesa

jedan sitno sjeckani luk

jedan režanj češnjaka 

100 g krušnih mrvica

pet jušnih žlica punomasnog mlijeka

jedno jaje

sol i papar

Sastojci za umak:

nekoliko kapljica ulja

40 g maslaca

40 g brašna

150 ml povrtne juhe ili temeljca

150 ml goveđe juhe ili temeljca

150 ml vrhnja

dvije čajne žličice sojinog umaka

jedna čajna žličica Dijon senfa

Priprema mesnih okruglica: 

Napravite smjesu od goveđeg i svinjskog mljevenog mesa i dobro je izmiješajte. Dodajte sitno sjeckani luk, češnjak, krušne mrvice, jaje i promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom.

Smjese oblikujte u male okruglice. Stavite na čisti tanjur, poklopite i čuvajte u hladnjaku dva sata.

U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kad bude vruće, polako dodajte mesne okruglice.

Kad mesne okruglice dobiju boju, stavite ih u posudu i prekrijte. Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite još 30 minuta.

Priprema umaka: 

U tavi rastopite 40 g maslaca pa odajte 40 g brašna i nastavite kuhati, neprestano miješajući dvije minute. Dodajte 150 ml povrtnog temeljca i 150 ml goveđeg temeljca i nastavite miješati. Dodajte 150 ml vrhnja, dvije žličice sojinog umaka i žličicu Dijon senfa. Stavite na laganu vatru da se umak zgusne i nastavite miješati. 

Mesne okruglice poslužite uz kuhani ili pire krumpir. Dobar tek!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.