Ove tri stvari izbacite iz odgoja jer mogu naškoditi vašem djetetu

Foto: Shutterstock

DISCIPLINA je važna, ali roditelji moraju biti oprezni i svjesni svojih postupaka. Dijete s vremena na vrijeme može napraviti greške ili prijeći granicu, a roditelji u takvim situacijama mogu reagirati ishitreno, odnosno postati fizički agresivni ili reći stvari koje bi mogle naštetiti samopoštovanju djeteta. 

Kao roditelj, treba se zapitati zbog čega grdite ili kažnjavate svoje dijete. Što želite time postići? Dijete mora razumjeti što nije u redu s njegovim ponašanjem. Zato neke roditeljske stilove treba izbjegavati kako dijete ne biste pretvorili u izbjegavajućeg, tvrdoglavog pojedinca koji će učiniti sve da ga ne uhvate u prijestupu, umjesto da prizna svoju pogrešku i napravi promjene u svom ponašanju.

Tjelesno kažnjavanje

Istraživanja su pokazala da je svaka vrsta fizičke discipline štetna za zdravlje vašeg djeteta i da ne doprinosi učinkovitoj promjeni ponašanja. Osim toga, tjelesna disciplina može dovesti do toga da dijete u budućnosti postane nasilno prema vršnjacima. 

Nedosljednost

Disciplina zahtijeva dosljednost. Nikada ne biste trebali poticati zbunjenost kod djeteta. Pobrinite se da djetetu jasno date do znanja koja su vaša očekivanja i držite ih se.

Ekstremna strogoća

Čak i ako ne pribjegavate fizičkoj disciplini, možete biti pretjerano strogi sa svojim djetetom. Razgovor s djetetom ne mora biti oštar. Kratki razgovori održavanjem normalnog tona glasa bolje pomažu jer djeca imaju ograničen raspon pažnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.